vrijdag, 12 april, 2019 Als nieuwe columnist voor Veeteelt wil ik me kort even voorstellen. Ik ben Nadine Stemerdink-Bongen. Ik ben 26 jaar oud en heb in maatschap met mijn ouders een melkveebedrijf in de Achterhoek. Ik ben boerin en getrouwd met een leraar. En met boerin bedoel ik niet dat ik alleen de kalveren voer, maar dat ik een melkveebedrijf run. Ik ben een vrouw in een mannenwereld. Het blijft voor velen ontzettend lastig, ‘een vrouw in de agrarische sector’. 'Is de boer thuis'Geregeld krijg ik van een vertegenwoordiger of anderen die hier op het erf komen, de vraag of de boer thuis is. En die vraag wordt voornamelijk gesteld als het over grond, mest of machines gaat. Dat je als vrouw iets met fokkerij hebt of aanwezig bent bij de dierenartsbijeenkomsten, dat kunnen velen nog wel begrijpen. Maar de rest van de onderwerpen blijft toch vooral een mannending. KieskeurigIk vraag me wel eens af of we dit probleem alleen bij de mannen moeten zoeken of is het misschien zo dat vrouwen dit ook aan zichzelf te danken hebben? Geregeld ben ik zelf te vinden bij vergaderingen of bijeenkomsten. Maar ik merk dat vrouwen erg kieskeurig zijn waar ze wel of niet bij willen zijn. Neem nou bijvoorbeeld een jongerendag of een fokkerijbijeenkomst. Daar bestaat maar liefst dertig procent van de bezoekers uit vrouwen. Maar wanneer bijeenkomsten gaan over de KringloopWijzer, pilotprojecten, bodemkunde of adviesgericht bemesten, dan is er geen boerin te bekennen. De vraag is misschien wel: wie zijn de boerinnen op de jongerendagen of de fokkerijbijeenkomsten? De vrouw van de boer of de boerin zonder boer? Verschillende interessesIk begrijp heel goed dat niet elk bedrijfsonderdeel evenveel interesse oproept, maar dit werkt voor een man niet anders als voor een vrouw. Dus vrouwen: beperk jezelf niet, maar ontdek de veelzijdigheid van een agrarisch bedrijf. En mannen: reageer niet zo verbaasd als een boerin tractor rijdt, het leuk vindt om over mestzaken te praten of zelf een machine koopt. Welkom in de melkveehouderijsector van 2019.
0 reacties
|
Vrouw in een mannenwereld
Als nieuwe columnist voor Veeteelt wil ik me kort even voorstellen. Ik ben Nadine Stemerdink-Bongen. Ik ben 26 jaar oud en heb in maatschap met mijn ouders een melkveebedrijf in de Achterhoek.
Ik ben boerin en getrouwd met een leraar. En met boerin bedoel ik niet dat ik alleen de kalveren voer, maar dat ik een melkveebedrijf run. Ik ben een vrouw in een mannenwereld. Het blijft voor velen ontzettend lastig, ‘een vrouw in de agrarische sector’.
'Is de boer thuis'
Geregeld krijg ik van een vertegenwoordiger of anderen die hier op het erf komen, de vraag of de boer thuis is. En die vraag wordt voornamelijk gesteld als het over grond, mest of machines gaat. Dat je als vrouw iets met fokkerij hebt of aanwezig bent bij de dierenartsbijeenkomsten, dat kunnen velen nog wel begrijpen. Maar de rest van de onderwerpen blijft toch vooral een mannending.
Kieskeurig
Ik vraag me wel eens af of we dit probleem alleen bij de mannen moeten zoeken of is het misschien zo dat vrouwen dit ook aan zichzelf te danken hebben? Geregeld ben ik zelf te vinden bij vergaderingen of bijeenkomsten. Maar ik merk dat vrouwen erg kieskeurig zijn waar ze wel of niet bij willen zijn. Neem nou bijvoorbeeld een jongerendag of een fokkerijbijeenkomst. Daar bestaat maar liefst dertig procent van de bezoekers uit vrouwen.
Maar wanneer bijeenkomsten gaan over de KringloopWijzer, pilotprojecten, bodemkunde of adviesgericht bemesten, dan is er geen boerin te bekennen. De vraag is misschien wel: wie zijn de boerinnen op de jongerendagen of de fokkerijbijeenkomsten? De vrouw van de boer of de boerin zonder boer?
Verschillende interesses
Ik begrijp heel goed dat niet elk bedrijfsonderdeel evenveel interesse oproept, maar dit werkt voor een man niet anders als voor een vrouw. Dus vrouwen: beperk jezelf niet, maar ontdek de veelzijdigheid van een agrarisch bedrijf. En mannen: reageer niet zo verbaasd als een boerin tractor rijdt, het leuk vindt om over mestzaken te praten of zelf een machine koopt. Welkom in de melkveehouderijsector van 2019.
REAGEER