vrijdag, 23 november, 2018 Via Facebook bereikten me weer beelden over hoe gruwelijk mensen soms omgaan met dieren bij hun slachting. De nieuwswaarde via dit medium is uiteraard niet altijd even groot, maar toch veroorzaakt het op dat moment weer negatieve aandacht voor vlees en de gerelateerde sectoren. De beelden die ik zag, kwamen niet uit onze contreien, maar de reacties die ik las onder het beeldfragment, maakten die nuance niet. Om maar te zeggen dat we op die manier weer zieltjes en sympathie verliezen bij de consumenten die iets verder van de waarheid afstaan. Een leven lang in mals voorjaarsgrasMaar wat is die waarheid dan? Is die waarheid dat we de dieren helemaal geen pijn doen? Dat ze hun lange leven mogen doorbrengen in mals voorjaarsgras? Dat is het uiteraard ook niet. De waarheid ligt in het midden. En daar moet ze ook liggen. Economisch en ecologisch kunnen we niet verantwoorden dat onze dieren het hele jaar door vers voorjaarsgras wordt gevoerd, maar aan de andere kant is er geen enkele boer die zijn dier graag ziet afgebeuld worden alvorens het sterft. Gras omzetten in waardevolle eiwittenIn het geval van de runderen hebben zij vóór hun dood heel veel gras omgezet in voor de mens waardevolle eiwitten. Dat gras uit die weilanden die voor allerlei vogels zo belangrijk zijn. Dus ja, ze hebben hun plaats in onze ecologie. Om maar één voorbeeld te stellen over het nut van het houden koeien. Als reactie op die Facebookfilmpjes is er maar één geldige oplossing. We moeten gewoon heel transparant laten zien dat we het wél goed doen. En goed doen betekent het tot een minimum beperken van dierenleed, met voldoende respect voor de dieren. Netjes verdoofd, in slachtlijnen die geen verzet oproepen en waar arbeiders voldoende comfort hebben om volgens de regels hun werk uit te voeren. In het midden van de weegschaalAch, het correct overbrengen van een boodschap is balanceren. Laten wij als veehouders in het midden van die weegschaal gaan staan, zodat die niet gaat overhellen naar de ene of de andere kant.
0 reacties
|
Transparantie aan de slachtlijn
Via Facebook bereikten me weer beelden over hoe gruwelijk mensen soms omgaan met dieren bij hun slachting.
De nieuwswaarde via dit medium is uiteraard niet altijd even groot, maar toch veroorzaakt het op dat moment weer negatieve aandacht voor vlees en de gerelateerde sectoren. De beelden die ik zag, kwamen niet uit onze contreien, maar de reacties die ik las onder het beeldfragment, maakten die nuance niet. Om maar te zeggen dat we op die manier weer zieltjes en sympathie verliezen bij de consumenten die iets verder van de waarheid afstaan.
Een leven lang in mals voorjaarsgras
Maar wat is die waarheid dan? Is die waarheid dat we de dieren helemaal geen pijn doen? Dat ze hun lange leven mogen doorbrengen in mals voorjaarsgras? Dat is het uiteraard ook niet.
De waarheid ligt in het midden. En daar moet ze ook liggen. Economisch en ecologisch kunnen we niet verantwoorden dat onze dieren het hele jaar door vers voorjaarsgras wordt gevoerd, maar aan de andere kant is er geen enkele boer die zijn dier graag ziet afgebeuld worden alvorens het sterft.
Gras omzetten in waardevolle eiwitten
In het geval van de runderen hebben zij vóór hun dood heel veel gras omgezet in voor de mens waardevolle eiwitten. Dat gras uit die weilanden die voor allerlei vogels zo belangrijk zijn. Dus ja, ze hebben hun plaats in onze ecologie. Om maar één voorbeeld te stellen over het nut van het houden koeien.
Als reactie op die Facebookfilmpjes is er maar één geldige oplossing. We moeten gewoon heel transparant laten zien dat we het wél goed doen. En goed doen betekent het tot een minimum beperken van dierenleed, met voldoende respect voor de dieren. Netjes verdoofd, in slachtlijnen die geen verzet oproepen en waar arbeiders voldoende comfort hebben om volgens de regels hun werk uit te voeren.
In het midden van de weegschaal
Ach, het correct overbrengen van een boodschap is balanceren. Laten wij als veehouders in het midden van die weegschaal gaan staan, zodat die niet gaat overhellen naar de ene of de andere kant.
REAGEER