woensdag, 10 juli, 2013 De nieuwe richtlijnen voor de antibiotica-inzet in de melkveehouderij zijn scherp neergezet. Zo scherp dat ik denk dat we hiermee het draagvlak verliezen om het gebruik van antibiotica terug te dringen. In Nederland ligt in de melkveesector het gemiddelde gebruik op 2,9 dierdagdoseringen per dier per jaar. De nieuwe streefwaarden liggen tussen 0 en 3 dierdagdoseringen en bedrijven die meer dan 3 dierdagdoseringen hebben, krijgen al een waarschuwing en bij 6 kunnen al acties volgen. Vorig jaar lag de actiegrens nog op 11,5. Ik vind dat de stap om de grens nu ineens te verlagen naar 6 te groot is. Het betekent dat er heel veel veehouders, meer dan de helft, in de groep zitten die een waarschuwing gaan krijgen. Waarom is er niet gekozen voor een tussenstap in grenswaarden zodat je minder veehouders tegen de haren instrijkt? Je moet wel zorgen dat je iedereen meekrijgt. DoormelkenAfgelopen jaar lag op ons bedrijf de dierdagdosering op 1,6. We gebruiken geen antibiotica meer bij de droogstand omdat wij de koeien doormelken. Ook helpt het dat we een gezonde veestapel hebben met de hoogste gezondheidsstatus. Een laag gebruik van antibiotica begint bij een goede weerstand van veestapel. Bedreiging voor samenlevingIk ben bewust bezig om het antibioticagebruik te reduceren. Ik werd met de neus op de feiten gedrukt bij het bezoek aan een varkenshouder in het ziekenhuis. Hij kreeg een speciale behandeling omdat hij drager bleek van de resistente MRSA-bacterie; het ziekenhuis zag hem liefst zo snel mogelijk vertrekken. We moeten ons als sector echt achter de oren krabben wanneer je ziet dat je als bedrijf of als mens een bedreiging vormt voor de samenleving. Ook bij melkveehouders kan het die kant op gaan met de ESBL-bacterie. Het kan minderDus ja, ik vind dat we als veehouders goed moeten nadenken over hoe je antibiotica inzet en waar het minder kan. Maar ik vind ook dat de beleidsmakers nu te grote stappen maken en daarmee de kans vergroten dat het draagvlak voor werken aan antibioticareductie onder melkveehouders minder wordt.
7 reacties
|
Reductie antibiotica gaat te snel
De nieuwe richtlijnen voor de antibiotica-inzet in de melkveehouderij zijn scherp neergezet. Zo scherp dat ik denk dat we hiermee het draagvlak verliezen om het gebruik van antibiotica terug te dringen.
In Nederland ligt in de melkveesector het gemiddelde gebruik op 2,9 dierdagdoseringen per dier per jaar. De nieuwe streefwaarden liggen tussen 0 en 3 dierdagdoseringen en bedrijven die meer dan 3 dierdagdoseringen hebben, krijgen al een waarschuwing en bij 6 kunnen al acties volgen. Vorig jaar lag de actiegrens nog op 11,5. Ik vind dat de stap om de grens nu ineens te verlagen naar 6 te groot is.
Het betekent dat er heel veel veehouders, meer dan de helft, in de groep zitten die een waarschuwing gaan krijgen. Waarom is er niet gekozen voor een tussenstap in grenswaarden zodat je minder veehouders tegen de haren instrijkt? Je moet wel zorgen dat je iedereen meekrijgt.
Doormelken
Afgelopen jaar lag op ons bedrijf de dierdagdosering op 1,6. We gebruiken geen antibiotica meer bij de droogstand omdat wij de koeien doormelken. Ook helpt het dat we een gezonde veestapel hebben met de hoogste gezondheidsstatus. Een laag gebruik van antibiotica begint bij een goede weerstand van veestapel.
Bedreiging voor samenleving
Ik ben bewust bezig om het antibioticagebruik te reduceren. Ik werd met de neus op de feiten gedrukt bij het bezoek aan een varkenshouder in het ziekenhuis. Hij kreeg een speciale behandeling omdat hij drager bleek van de resistente MRSA-bacterie; het ziekenhuis zag hem liefst zo snel mogelijk vertrekken. We moeten ons als sector echt achter de oren krabben wanneer je ziet dat je als bedrijf of als mens een bedreiging vormt voor de samenleving. Ook bij melkveehouders kan het die kant op gaan met de ESBL-bacterie.
Het kan minder
Dus ja, ik vind dat we als veehouders goed moeten nadenken over hoe je antibiotica inzet en waar het minder kan. Maar ik vind ook dat de beleidsmakers nu te grote stappen maken en daarmee de kans vergroten dat het draagvlak voor werken aan antibioticareductie onder melkveehouders minder wordt.
Reacties
Ha Arnold. Helemaal mee eens.
inderdaad, maar we hebben een
dat klinkt dat je regelmatig
Onzin regelgeving. Moeten we
nee, maar je hoeft niet
Wij melken met melkrobots en
Doormelken is inderdaad een
REAGEER