Pas op voor curlingfarmers!


Volgens Stemerdink-Bongen is het belangrijk dat boeren ruimte geven aan hun opvolgers om fouten te maken
vrijdag, 12 juli, 2019

Een tijd terug was de term ‘curlingouder’ veel in het nieuws. Ik vind dit een ontzettend grappige en heldere uitdrukking over ouderschap in Nederland: ouders willen graag dat hun kind gelukkig is en willen het daarom beschermen tegen al het leed in de buitenwereld.

Maar wil een kind volwassen worden, dan is het belangrijk dat juist niet alles voor de voeten wordt schoon-geveegd en opgeruimd. Geldt dit niet hetzelfde op een boerderij? Als het bedrijf goed draait, dan vinden ouders het erg moeilijk om het over te laten aan een kind of medewerker. Een boer is bang om ruimte te geven, omdat hij vreest voor tegenvallende resultaten wanneer het werk anders gebeurt en wordt dan een soort ‘curlingfarmer’. Dit levert onderling best wel stress op, omdat je als jonge boer geen ruimte krijgt.

Spiegelen aan je ouders

Soms ontmoet ik jongeren die op het bedrijf met hun vader totaal anders zijn dan op school of tijdens een jongerenbijeenkomst. Laatst viel het mij op dat tijdens een vergadering ook ik anders reageer als mijn vader er wel of niet bij is. Volgens mij komt dit doordat ik mezelf spiegel aan mijn vader. Als er over een onderwerp gesproken wordt en mijn vader reageert niet, denk ik al snel: ‘Ach, daar zal hij wel een goede reden voor hebben. Ik vraag het straks wel even na.’

Loslaten om te leren

Gebeurt zoiets ook niet te vaak op het bedrijf? Dat je een stap terugdoet, omdat je denkt dat je vader het wel beter kan of weet? Zelf heb ik het geluk dat mijn vader erg makkelijk is, zowel naar de medewerkers als naar mij. Ik ervaar dit doorgaans als normaal. Toen ik dertien was, gingen mijn ouders een weekend weg en lieten ze de boerderij aan mij over. Als ik vragen had, kon ik altijd onze medewerker Bert Schoppers bellen. Ik wist toen nog niet eens wat melkziekte was en daar ben ik zaterdagavond laat achter gekomen. Een herinnering en een les die ik nooit meer zal vergeten.

Misschien ligt hier een taak voor accountants: een cursus aanbieden voor vader en opvolger, met als titel: ‘Laat je kind eens flink onderuitgaan en denk bij jezelf: leergeld is ook een investering.’


0 reacties

Volgens Stemerdink-Bongen is het belangrijk dat boeren ruimte geven aan hun opvolgers om fouten te maken
vrijdag, 12 juli, 2019

Een tijd terug was de term ‘curlingouder’ veel in het nieuws. Ik vind dit een ontzettend grappige en heldere uitdrukking over ouderschap in Nederland: ouders willen graag dat hun kind gelukkig is en willen het daarom beschermen tegen al het leed in de buitenwereld.

Maar wil een kind volwassen worden, dan is het belangrijk dat juist niet alles voor de voeten wordt schoon-geveegd en opgeruimd. Geldt dit niet hetzelfde op een boerderij? Als het bedrijf goed draait, dan vinden ouders het erg moeilijk om het over te laten aan een kind of medewerker. Een boer is bang om ruimte te geven, omdat hij vreest voor tegenvallende resultaten wanneer het werk anders gebeurt en wordt dan een soort ‘curlingfarmer’. Dit levert onderling best wel stress op, omdat je als jonge boer geen ruimte krijgt.

Spiegelen aan je ouders

Soms ontmoet ik jongeren die op het bedrijf met hun vader totaal anders zijn dan op school of tijdens een jongerenbijeenkomst. Laatst viel het mij op dat tijdens een vergadering ook ik anders reageer als mijn vader er wel of niet bij is. Volgens mij komt dit doordat ik mezelf spiegel aan mijn vader. Als er over een onderwerp gesproken wordt en mijn vader reageert niet, denk ik al snel: ‘Ach, daar zal hij wel een goede reden voor hebben. Ik vraag het straks wel even na.’

Loslaten om te leren

Gebeurt zoiets ook niet te vaak op het bedrijf? Dat je een stap terugdoet, omdat je denkt dat je vader het wel beter kan of weet? Zelf heb ik het geluk dat mijn vader erg makkelijk is, zowel naar de medewerkers als naar mij. Ik ervaar dit doorgaans als normaal. Toen ik dertien was, gingen mijn ouders een weekend weg en lieten ze de boerderij aan mij over. Als ik vragen had, kon ik altijd onze medewerker Bert Schoppers bellen. Ik wist toen nog niet eens wat melkziekte was en daar ben ik zaterdagavond laat achter gekomen. Een herinnering en een les die ik nooit meer zal vergeten.

Misschien ligt hier een taak voor accountants: een cursus aanbieden voor vader en opvolger, met als titel: ‘Laat je kind eens flink onderuitgaan en denk bij jezelf: leergeld is ook een investering.’

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.