woensdag, 22 februari, 2017 Van meet af aan was het één van de meest bediscussieerde onderdelen van het fosfaatreductieplan: de stoppersregeling. Zouden stoppers zich namelijk wel laten verleiden door 1200 euro afvoersubsidie per koe en een liquiditeitsvergoeding om versneld het bedrijf te beëindigen? Tegenargumenten waren er genoeg. Want vonden stoppers de plannen misschien toch niet nog te onzeker? Of zou men de koeien wel naar het slachthuis willen afvoeren in plaats van naar een collega? Snel evaluatiemomentMaandag was het dan zover, de eerste ronde van de stoppersregeling startte en zou twee weken duren. Er was een budget gereserveerd van 12 miljoen euro voor het reduceren van 10.000 gve. Een voorzichtige start, kijkend naar het doel van de stoppersregeling: een reductie van 60.000 gve. Maar LTO-melkveevoorman Kees Romijn stelde eerder in Veeteelt dat er een evaluatiemoment ingebouwd moest worden om eventuele verbeteringen in de regeling te kunnen doorvoeren. Nou, dat evaluatiemoment kwam sneller dan menigeen verwachtte. Een dag later kwam de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland al met het nieuws dat er voor de stoppersregeling 40.000 gve waren ingeschreven, ofwel vier keer overtekend. Het verraste vriend en vijand. Stuur stoppers niet het riet inDe overschrijving van de eerste ronde van de stoppersregeling zal veel blijvers als muziek in de oren klinken. Hoe meer stoppers, hoe lager tenslotte de kortingspercentages voor de blijvers. Loting gaat nu uitwijzen wie in de eerste ronde mee mag doen. Maar sturen de staatssecretaris en de sector veehouders die de beslissing om te stoppen hebben genomen en nu buiten de loting vallen, straks met een veel lagere vergoeding het riet in? Dat is niet alleen voor de stoppers zuur, maar ook voor de blijvers. Centen over voor stoppersregelingDe oproep om snel een tweede ronde te openen, is daarom gerechtvaardigd. Het ijzer smeden als het heet is. En als de vergoeding dan enigszins hetzelfde wordt gehouden, lijkt een reductie van vlot meer dan 40.000 gve’s gegarandeerd. Mijn verwachting is dat de blijvers er ook wel een paar centen voor over hebben om de vergoeding te bekostigen, mocht de portemonnee met 50 miljoen van de staatssecretaris ontoereikend zijn. In Veeteelt, die vanaf morgen (23 februari) op de deurmat valt, vertellen een drietal melkveehouders namelijk hoe zeer de gve-reductie hun toekomstperspectief bedreigt. Politiek en sector: stel stoppers en (potentiële) blijvers dus niet teleur!
0 reacties
|
Open snel tweede ronde stoppersregeling
Van meet af aan was het één van de meest bediscussieerde onderdelen van het fosfaatreductieplan: de stoppersregeling. Zouden stoppers zich namelijk wel laten verleiden door 1200 euro afvoersubsidie per koe en een liquiditeitsvergoeding om versneld het bedrijf te beëindigen?
Tegenargumenten waren er genoeg. Want vonden stoppers de plannen misschien toch niet nog te onzeker? Of zou men de koeien wel naar het slachthuis willen afvoeren in plaats van naar een collega?
Snel evaluatiemoment
Maandag was het dan zover, de eerste ronde van de stoppersregeling startte en zou twee weken duren. Er was een budget gereserveerd van 12 miljoen euro voor het reduceren van 10.000 gve. Een voorzichtige start, kijkend naar het doel van de stoppersregeling: een reductie van 60.000 gve. Maar LTO-melkveevoorman Kees Romijn stelde eerder in Veeteelt dat er een evaluatiemoment ingebouwd moest worden om eventuele verbeteringen in de regeling te kunnen doorvoeren. Nou, dat evaluatiemoment kwam sneller dan menigeen verwachtte. Een dag later kwam de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland al met het nieuws dat er voor de stoppersregeling 40.000 gve waren ingeschreven, ofwel vier keer overtekend. Het verraste vriend en vijand.
Stuur stoppers niet het riet in
De overschrijving van de eerste ronde van de stoppersregeling zal veel blijvers als muziek in de oren klinken. Hoe meer stoppers, hoe lager tenslotte de kortingspercentages voor de blijvers. Loting gaat nu uitwijzen wie in de eerste ronde mee mag doen. Maar sturen de staatssecretaris en de sector veehouders die de beslissing om te stoppen hebben genomen en nu buiten de loting vallen, straks met een veel lagere vergoeding het riet in? Dat is niet alleen voor de stoppers zuur, maar ook voor de blijvers.
Centen over voor stoppersregeling
De oproep om snel een tweede ronde te openen, is daarom gerechtvaardigd. Het ijzer smeden als het heet is. En als de vergoeding dan enigszins hetzelfde wordt gehouden, lijkt een reductie van vlot meer dan 40.000 gve’s gegarandeerd. Mijn verwachting is dat de blijvers er ook wel een paar centen voor over hebben om de vergoeding te bekostigen, mocht de portemonnee met 50 miljoen van de staatssecretaris ontoereikend zijn. In Veeteelt, die vanaf morgen (23 februari) op de deurmat valt, vertellen een drietal melkveehouders namelijk hoe zeer de gve-reductie hun toekomstperspectief bedreigt. Politiek en sector: stel stoppers en (potentiële) blijvers dus niet teleur!
REAGEER