vrijdag, 16 mei, 2014 Vorige week werd ik bij het lezen van de krant geprikkeld door de kop ‘Blije melk komt van blije koeien’. Daarboven een foto van een lachende man met drie flessen melk in zijn handen en koeien op de achtergrond. Na het lezen van de advertentie was ik minder blij. Biologisch-dynamischBiologisch-dynamische boerderij De Zonnehoeve wil haar melk zelf verwerken en rechtstreeks verkopen aan de consument. Daarvoor zoeken ze investeerders, via crowdfunding. Niets mis mee, een mooi project om het mooie product melk extra meerwaarde te geven. Eersteklas melkWaar ik ook niet zo blij van werd is de passage over de melkkwaliteit. Met een eigen ‘zuivelfabriek’ blijft de melkkwaliteit van de Zonnehoeve ‘van het hoogste niveau’, lezen we in de advertentie. Leveren andere melkveehouders dan rommel? In een kast op mijn ouderlijk bedrijf staan heel veel bordjes die tonen dat daar jarenlang ‘eersteklas melk’ is geproduceerd. En ik weet zeker dat dat ook geldt voor heel veel andere bedrijven. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit cijfers van het MCC in Vlaanderen, ruim 97 procent van de melkveebedrijven levert melk ‘van het hoogste niveau’. Hart en zielNatuurlijk willen biologische of biologisch-dynamische bedrijven zich onderscheiden van reguliere bedrijven, maar dat hoeven ze niet te doen door te suggereren dat reguliere melkveehouders niet goed voor hun dieren zorgen of minderwaardige kwaliteit leveren. Alle melkveehouders die ik ken, zetten zich met hart in ziel in om met de beste zorg voor hun dieren de lekkerste melk te produceren. En daar word ik wel blij van!
1 reactie
|
Niet zo blij met blije koeien
Vorige week werd ik bij het lezen van de krant geprikkeld door de kop ‘Blije melk komt van blije koeien’. Daarboven een foto van een lachende man met drie flessen melk in zijn handen en koeien op de achtergrond. Na het lezen van de advertentie was ik minder blij.
Biologisch-dynamisch
Biologisch-dynamische boerderij De Zonnehoeve wil haar melk zelf verwerken en rechtstreeks verkopen aan de consument. Daarvoor zoeken ze investeerders, via crowdfunding. Niets mis mee, een mooi project om het mooie product melk extra meerwaarde te geven.
Maar de manier waarop de term ‘blije koeien’ wordt gebruikt, suggereert dat koeien op andere bedrijven niet blij zijn. Ofwel, dat de boeren daar niet zo goed voor hun koeien zorgen. Daar geloof ik niet zo in, zijn de koeien op het bedrijf van mijn broer bijvoorbeeld niet blij? Of op het bedrijf waar ik vorige maand was voor een reportage? Ik vond die koeien er blij uitzien en ik zag dat er goed voor ze werd gezorgd.
Eersteklas melk
Waar ik ook niet zo blij van werd is de passage over de melkkwaliteit. Met een eigen ‘zuivelfabriek’ blijft de melkkwaliteit van de Zonnehoeve ‘van het hoogste niveau’, lezen we in de advertentie. Leveren andere melkveehouders dan rommel? In een kast op mijn ouderlijk bedrijf staan heel veel bordjes die tonen dat daar jarenlang ‘eersteklas melk’ is geproduceerd. En ik weet zeker dat dat ook geldt voor heel veel andere bedrijven. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit cijfers van het MCC in Vlaanderen, ruim 97 procent van de melkveebedrijven levert melk ‘van het hoogste niveau’.
Hart en ziel
Natuurlijk willen biologische of biologisch-dynamische bedrijven zich onderscheiden van reguliere bedrijven, maar dat hoeven ze niet te doen door te suggereren dat reguliere melkveehouders niet goed voor hun dieren zorgen of minderwaardige kwaliteit leveren. Alle melkveehouders die ik ken, zetten zich met hart in ziel in om met de beste zorg voor hun dieren de lekkerste melk te produceren. En daar word ik wel blij van!
Reacties
Vanavond (20 mei, 20.45 uur,
REAGEER