dinsdag, 31 juli, 2018 De laatste tijd is er veel aandacht voor landbouw in tv-programma’s. Veel van deze programma’s oogsten hoge kijkcijfers en dat inspireerde mij om ook een aantal programmaformats te verzinnen. Zo zat ik te denken aan ‘Fifty shades of brown’: een docudrama over de laatste dertig jaar dat we in Nederland met mestwetgeving aan het modderen zijn. Holland's next Minister of AgricultureOf misschien nog beter: ‘Holland’s next Minister of Agriculture’. Voor deze spelshow dwars door Nederland starten alle deelnemers op een mestpraam voor een eiland in het Tjeukemeer: ‘Frustration Island’. De eerste opdrachten zijn gemakkelijk, omdat de gevallen van fraude die ze onderweg moeten oplossen, weinig voorstellen. Al snel wordt het moeilijker, omdat vanaf een brug de RVO de boten zo vol met dossiers gooit, dat deze bijna zinken. Aan slaap komen de deelnemers natuurlijk niet toe, want net als ze na de steprace door Wageningen, daarbij uitgejouwd door NAJK’ers en bioboeren, denken te kunnen rusten in een hooiberghut bij Den Bosch, blijkt dat hier videoschermen met slachterijbeelden zijn opgehangen, die ieder half uur vanzelf keihard aangaan. Essay over bodemdaling’s Morgens slaat een man verkleed als Phil Hogan ze met een derogatiedossier op de kop om ze te wekken. Daarna moeten ze door Gelderland, waar ze door pluimveehouders met fipronileieren worden belaagd. Het laatste stuk wordt afgelegd per bierfiets, waarbij het bier vervangen is door melk. Voor de deelnemers ligt een rebus over Q-koorts en al trappend moeten ze een essay schrijven over bodemdaling. Slingerend door een kudde met 300 varkens die Wakker Dier heeft losgelaten, komt een klein deel van de deelnemers uiteindelijk in Den Haag aan. Meest favoriete ministerDegene die dit spektakel na zes afleveringen wint, moet wel de minister van Landbouw zijn. En zeg nu zelf: wie wil zo’n functie nu niet nu uit een peiling blijkt dat de huidige minister van Landbouw de meest favoriete minister van dit kabinet is? Bij succesvolle tv-formats staan emotie, gekte en bijzondere plaatsen vaak centraal. Dat verklaart ook dat landbouwonderwerpen nu zo goed scoren. Bizarre wendingen in dossiers over mest of vermeende I&R-fraude en alle emoties die daarbij horen, zorgen ervoor dat programmamakers komende jaren nog tal van producties kunnen maken.
0 reacties
|
Landbouw is één grote spelshow
![]() |
De laatste tijd is er veel aandacht voor landbouw in tv-programma’s. Veel van deze programma’s oogsten hoge kijkcijfers en dat inspireerde mij om ook een aantal programmaformats te verzinnen.
Zo zat ik te denken aan ‘Fifty shades of brown’: een docudrama over de laatste dertig jaar dat we in Nederland met mestwetgeving aan het modderen zijn.
Holland's next Minister of Agriculture
Of misschien nog beter: ‘Holland’s next Minister of Agriculture’. Voor deze spelshow dwars door Nederland starten alle deelnemers op een mestpraam voor een eiland in het Tjeukemeer: ‘Frustration Island’.
De eerste opdrachten zijn gemakkelijk, omdat de gevallen van fraude die ze onderweg moeten oplossen, weinig voorstellen. Al snel wordt het moeilijker, omdat vanaf een brug de RVO de boten zo vol met dossiers gooit, dat deze bijna zinken.
Aan slaap komen de deelnemers natuurlijk niet toe, want net als ze na de steprace door Wageningen, daarbij uitgejouwd door NAJK’ers en bioboeren, denken te kunnen rusten in een hooiberghut bij Den Bosch, blijkt dat hier videoschermen met slachterijbeelden zijn opgehangen, die ieder half uur vanzelf keihard aangaan.
Essay over bodemdaling
’s Morgens slaat een man verkleed als Phil Hogan ze met een derogatiedossier op de kop om ze te wekken. Daarna moeten ze door Gelderland, waar ze door pluimveehouders met fipronileieren worden belaagd.
Het laatste stuk wordt afgelegd per bierfiets, waarbij het bier vervangen is door melk. Voor de deelnemers ligt een rebus over Q-koorts en al trappend moeten ze een essay schrijven over bodemdaling. Slingerend door een kudde met 300 varkens die Wakker Dier heeft losgelaten, komt een klein deel van de deelnemers uiteindelijk in Den Haag aan.
Meest favoriete minister
Degene die dit spektakel na zes afleveringen wint, moet wel de minister van Landbouw zijn. En zeg nu zelf: wie wil zo’n functie nu niet nu uit een peiling blijkt dat de huidige minister van Landbouw de meest favoriete minister van dit kabinet is?
Bij succesvolle tv-formats staan emotie, gekte en bijzondere plaatsen vaak centraal. Dat verklaart ook dat landbouwonderwerpen nu zo goed scoren. Bizarre wendingen in dossiers over mest of vermeende I&R-fraude en alle emoties die daarbij horen, zorgen ervoor dat programmamakers komende jaren nog tal van producties kunnen maken.
REAGEER