donderdag, 25 september, 2014 Op melkveebedrijven met hoge melkproducties hebben koeien meer problemen. Dat is wat verschillende dierenorganisaties de maatschappij voorhouden. Maar we zouden deze organisaties eigenlijk het hoofdverhaal van het tweede septembernummer van Veeteelt moeten laten lezen. Daarin concludeert de Animal Evaluation Unit (AEU) van CRV dat bedrijven met een hoge productie per koe juist betere kengetallen rondom vruchtbaarheid realiseren dan bedrijven met lagere producties. Bovendien zijn het ook de grote bedrijven die de betere vruchtbaarheidsresultaten behalen. Hoge productie is een managementprestatieDe uitkomsten zijn enigzins verrassend, maar goed te verklaren. Een hoge melkproductie per koe komt namelijk niet uit de lucht vallen. Het vraagt om een uitgekiend management met volop aandacht voor rantsoenen, huisvesting en opfok. Een hoge productie is uiteindelijk een managementprestatie en dat straalt ook af op de gezondheid, en in deze analyse op de vruchtbaarheid. Grote bedrijven investeren in diergezondheidMet de AEU-analyse kan nog een mythe naar de prullenbak: in de maatschappij bestaat de angst dat met het wegvallen van het melkquotum de bedrijven steeds groter worden en dat dat negatief zal zijn voor de diergezondheid. Niets is minder waar. Het vormt een mooie slotconclusie en tegengeluid richting Wakker Dier: de koe is qua vruchtbaarheid het beste af op grote, hoogproductieve bedrijven.
2 reacties
|
Koe het beste af op groot en hoogproductief bedrijf
Op melkveebedrijven met hoge melkproducties hebben koeien meer problemen. Dat is wat verschillende dierenorganisaties de maatschappij voorhouden. Maar we zouden deze organisaties eigenlijk het hoofdverhaal van het tweede septembernummer van Veeteelt moeten laten lezen.
Daarin concludeert de Animal Evaluation Unit (AEU) van CRV dat bedrijven met een hoge productie per koe juist betere kengetallen rondom vruchtbaarheid realiseren dan bedrijven met lagere producties. Bovendien zijn het ook de grote bedrijven die de betere vruchtbaarheidsresultaten behalen.
Hoge productie is een managementprestatie
De uitkomsten zijn enigzins verrassend, maar goed te verklaren. Een hoge melkproductie per koe komt namelijk niet uit de lucht vallen. Het vraagt om een uitgekiend management met volop aandacht voor rantsoenen, huisvesting en opfok. Een hoge productie is uiteindelijk een managementprestatie en dat straalt ook af op de gezondheid, en in deze analyse op de vruchtbaarheid.
Grote bedrijven investeren in diergezondheid
Met de AEU-analyse kan nog een mythe naar de prullenbak: in de maatschappij bestaat de angst dat met het wegvallen van het melkquotum de bedrijven steeds groter worden en dat dat negatief zal zijn voor de diergezondheid. Niets is minder waar.
Grote bedrijven investeren juist heel bewust in diergezondheid. Standaard wekelijks dierenartsbezoek, vruchtbaarheidsbegeleiding, werken volgens strakke protocollen en de aanschaf van tochtdetectiesystemen horen onmiskenbaar bij bedrijven met grote aantallen koeien. De groep grootste bedrijven uit de AEU-analyse realiseert de hoogste productie, alsook de kortste tussenkalftijd en het kortste interval afkalven-eerste inseminatie.
Het mes snijdt hier dus aan twee kanten: goede cijfers voor vruchtbaarheid zorgen ook voor goede bedrijfskengetallen.
Het vormt een mooie slotconclusie en tegengeluid richting Wakker Dier: de koe is qua vruchtbaarheid het beste af op grote, hoogproductieve bedrijven.
Reacties
Ik mis een correctie voor
De analyse omvat enkel ruwe
REAGEER