Hogere prijs voorkomt verspilling


Tom Van Nespen stelt voor producten twee keer zo duur te maken, zodat er twee keer wordt nagedacht over het weggooien van voedsel
vrijdag, 13 maart, 2020

Wanneer wij mensen iets voor elkaar hebben dat ons kan dienen, materieel, fysiek of mentaal, dan gaan we daar vaak in overdrijven.

Zo is plastic een fantastische uitvinding. Het is heel flexibel in zijn toepassingen. Als landbouw maken we graag gebruik van plastic: als opslagbussen, kuilfolie, wegwerpspuiten et cetera.

Verpakkingen verpakken

Helaas, wanneer iets te makkelijk en goedkoop te krijgen is, gaan we daar dan weer te nonchalant mee om. We laten het slingeren, we verpakken verpakkingen en ga zo maar door. Plastic is te goedkoop om er voorzichtig en doordacht mee om te springen.

Vlees het belangrijkste stuk op het bord

Zo ook met ons voedsel. Ik hoor mijn ouders nog zeggen dat het belangrijkste stuk op het bord het vlees was. Dat moest gegeten worden, zou nooit worden weggegooid. Er was ook niet elke dag vlees beschikbaar. Maar door betere productietechnieken kon na verloop van tijd iedereen zich quasi dagelijks een stuk vlees permitteren. Het was niet meer te duur. Integendeel, het is zelfs te goedkoop, waardoor ook hier verspilling de kop opsteekt. Zowat een derde van ons geproduceerd voedsel komt nooit tot in onze mond. We halen de schouders op. Het kost ons toch niks.

Alles tot op de draad gebruiken

Ik kan me dat niet voorstellen bij auto’s of smartphones, die kosten vooralsnog genoeg om er voorzichtig mee om te gaan. Daar is het niet zo dat we er drie kopen en eentje gooien we weg. Of we rijden er één keer in en dan zetten we hem aan de kant.

Behalve de financiële kost zouden we ook eens een milieu- en klimaatkost kunnen overwegen. Wat een verschil zou het geven als we alles tot op de draad gebruiken, dat we niks verloren laten gaan. Dan zou de voetafdruk van onze voeding, de landbouw dus, met een derde verbeteren. Maar als boer hebben we de verspilling verderop in de keten niet in de hand.

Producten duurder maken

Het alternatief is dan de richting uitgaan van de smartphones en auto’s. Laat ons onze producten duurder maken, zodat er twee keer wordt nagedacht over weggooien van voedsel. Maar dat wil de politiek dan weer niet, want dan stijgt die armoedegrens weer. Moeilijke denkoefening. Van mij mag het, maar kent u het juiste antwoord?
 


0 reacties

Tom Van Nespen stelt voor producten twee keer zo duur te maken, zodat er twee keer wordt nagedacht over het weggooien van voedsel
vrijdag, 13 maart, 2020

Wanneer wij mensen iets voor elkaar hebben dat ons kan dienen, materieel, fysiek of mentaal, dan gaan we daar vaak in overdrijven.

Zo is plastic een fantastische uitvinding. Het is heel flexibel in zijn toepassingen. Als landbouw maken we graag gebruik van plastic: als opslagbussen, kuilfolie, wegwerpspuiten et cetera.

Verpakkingen verpakken

Helaas, wanneer iets te makkelijk en goedkoop te krijgen is, gaan we daar dan weer te nonchalant mee om. We laten het slingeren, we verpakken verpakkingen en ga zo maar door. Plastic is te goedkoop om er voorzichtig en doordacht mee om te springen.

Vlees het belangrijkste stuk op het bord

Zo ook met ons voedsel. Ik hoor mijn ouders nog zeggen dat het belangrijkste stuk op het bord het vlees was. Dat moest gegeten worden, zou nooit worden weggegooid. Er was ook niet elke dag vlees beschikbaar. Maar door betere productietechnieken kon na verloop van tijd iedereen zich quasi dagelijks een stuk vlees permitteren. Het was niet meer te duur. Integendeel, het is zelfs te goedkoop, waardoor ook hier verspilling de kop opsteekt. Zowat een derde van ons geproduceerd voedsel komt nooit tot in onze mond. We halen de schouders op. Het kost ons toch niks.

Alles tot op de draad gebruiken

Ik kan me dat niet voorstellen bij auto’s of smartphones, die kosten vooralsnog genoeg om er voorzichtig mee om te gaan. Daar is het niet zo dat we er drie kopen en eentje gooien we weg. Of we rijden er één keer in en dan zetten we hem aan de kant.

Behalve de financiële kost zouden we ook eens een milieu- en klimaatkost kunnen overwegen. Wat een verschil zou het geven als we alles tot op de draad gebruiken, dat we niks verloren laten gaan. Dan zou de voetafdruk van onze voeding, de landbouw dus, met een derde verbeteren. Maar als boer hebben we de verspilling verderop in de keten niet in de hand.

Producten duurder maken

Het alternatief is dan de richting uitgaan van de smartphones en auto’s. Laat ons onze producten duurder maken, zodat er twee keer wordt nagedacht over weggooien van voedsel. Maar dat wil de politiek dan weer niet, want dan stijgt die armoedegrens weer. Moeilijke denkoefening. Van mij mag het, maar kent u het juiste antwoord?
 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.