dinsdag, 24 september, 2019 Laten we voorop stellen dat ik ontzettend graag meer begrip zou willen voor de landbouw en dat ik het er zeker niet mee eens ben dat wij ongeveer overal de schuld van krijgen. Zeker als jonge ondernemer vraag je je soms af waar je aan begonnen bent om er in deze tijd voor te kiezen om met ‘productiedieren’ te werken. Tegenwoordig zien mensen een dier niet meer als productiedier. Maar mensen zonder enige vorm van landbouwkennis vinden het wel heel normaal om een mening over dierlijke productie te hebben. Ze verwachten dan ook dat er gehandeld word naar die mening, omdat het immers over hun voeding gaat. Ook schuift de politiek zonder moeite alle problemen rondom broeikasgassen naar de boeren toe. Kwade koppen in Den HaagIk begrijp heel goed dat er volgende week een massaal protest wordt georganiseerd, waarmee de landbouwsector zijn stem laat horen. Maar als ik eerlijk ben, ik zie toch enorm op tegen de boerenactie op 1 oktober. Welk beeld zetten wij neer als boeren wanneer wij allemaal met onze kwade kop in Den Haag staan? Hoe gaan we ons gedragen als we met zo’n grote groep bij elkaar staan en ons gesteund voelen door elkaar? Wat voor beeld krijgt de consument van ons wanneer het uit de hand loopt? Eigenlijk is het heel simpel: waardering krijg je niet door het op te eisen. Wanneer je met tractors de weg gaat blokkeren, creëer je alleen maar onbegrip en boosheid. Als je ergens de schuld van krijgt, kun je twee dingen doen: boos terugschelden en de andere partijen de schuld geven, zoals nu eigenlijk in de milieucrisis gebeurt, of je verantwoordelijkheid nemen, zodat je de oorzaak kunt aanpakken. Broodjes en pakken melkWij doen elke dag ons best om op een dier- en milieuvriendelijke manier de lekkerste melk, yoghurt, kaas en vlees te produceren. Dat gebeurt met veel liefde en passie voor het vak. Dat burgers dit niet zien, doet pijn, want soms denk ik dat je knettergek moet zijn om 80 uur in de week te werken zonder klant- en financiële waardering. Waarom gaan we tijdens de demonstratie niet broodjes kaas of pakken melk uitdelen? Dan vertellen we meteen ons verhaal waarom we die dag daar staan en krijgen we aandacht van de consument voor ons eigen vak. Het klinkt waarschijnlijk te zoetsappig, maar volgens mij is het belangrijk op welke manier je in beeld komt bij de consument. Op welke manier je die dag ook actie gaat voeren, zorg dat je weet waarom je daar staat en breng je standpunt over. Als je op de dag van de actie niet je verantwoordelijkheid neemt om dit op een nette manier te doen, staan we aan het einde van de actie met 3-0 achter.
3 reacties
|
Het beeld van de boer op 1 oktober
Laten we voorop stellen dat ik ontzettend graag meer begrip zou willen voor de landbouw en dat ik het er zeker niet mee eens ben dat wij ongeveer overal de schuld van krijgen.
Zeker als jonge ondernemer vraag je je soms af waar je aan begonnen bent om er in deze tijd voor te kiezen om met ‘productiedieren’ te werken.
Tegenwoordig zien mensen een dier niet meer als productiedier. Maar mensen zonder enige vorm van landbouwkennis vinden het wel heel normaal om een mening over dierlijke productie te hebben. Ze verwachten dan ook dat er gehandeld word naar die mening, omdat het immers over hun voeding gaat.
Ook schuift de politiek zonder moeite alle problemen rondom broeikasgassen naar de boeren toe.
Kwade koppen in Den Haag
Ik begrijp heel goed dat er volgende week een massaal protest wordt georganiseerd, waarmee de landbouwsector zijn stem laat horen. Maar als ik eerlijk ben, ik zie toch enorm op tegen de boerenactie op 1 oktober.
Welk beeld zetten wij neer als boeren wanneer wij allemaal met onze kwade kop in Den Haag staan? Hoe gaan we ons gedragen als we met zo’n grote groep bij elkaar staan en ons gesteund voelen door elkaar? Wat voor beeld krijgt de consument van ons wanneer het uit de hand loopt?
Eigenlijk is het heel simpel: waardering krijg je niet door het op te eisen. Wanneer je met tractors de weg gaat blokkeren, creëer je alleen maar onbegrip en boosheid. Als je ergens de schuld van krijgt, kun je twee dingen doen: boos terugschelden en de andere partijen de schuld geven, zoals nu eigenlijk in de milieucrisis gebeurt, of je verantwoordelijkheid nemen, zodat je de oorzaak kunt aanpakken.
Broodjes en pakken melk
Wij doen elke dag ons best om op een dier- en milieuvriendelijke manier de lekkerste melk, yoghurt, kaas en vlees te produceren. Dat gebeurt met veel liefde en passie voor het vak. Dat burgers dit niet zien, doet pijn, want soms denk ik dat je knettergek moet zijn om 80 uur in de week te werken zonder klant- en financiële waardering.
Waarom gaan we tijdens de demonstratie niet broodjes kaas of pakken melk uitdelen? Dan vertellen we meteen ons verhaal waarom we die dag daar staan en krijgen we aandacht van de consument voor ons eigen vak. Het klinkt waarschijnlijk te zoetsappig, maar volgens mij is het belangrijk op welke manier je in beeld komt bij de consument.
Op welke manier je die dag ook actie gaat voeren, zorg dat je weet waarom je daar staat en breng je standpunt over. Als je op de dag van de actie niet je verantwoordelijkheid neemt om dit op een nette manier te doen, staan we aan het einde van de actie met 3-0 achter.
Reacties
Nadine , in alle opzichten
Mensen zorg er dan voor dat
Hallo Gerard Lansink,
REAGEER