vrijdag, 11 september, 2015 Het verschil tussen de garantieprijs voor gangbare melk en voor biologische melk in Nederland is bij FrieslandCampina opgelopen tot bijna twintig cent. Om precies te zijn: voor gangbare melk keert de zuivelcoöperatie 28,50 euro uit per 100 kg melk in september, voor biologische melk 47,75. Daar waar gangbare melkveehouders zuchten onder lage zuivelnoteringen, kunnen biologische bedrijven blijven investeren. Vorige maand stelde LTO-vakgroepvoorzitter voor de biologische land- en tuinbouw Kees van Zelderen nog in Veeteelt dat veehouders met minder dan 11.000 kg melk per hectare een dief zijn van hun eigen portemonnee als ze niet omschakelen. De stap naar biologisch boeren is voor hen volgens Van Zelderen niet zo heel groot. 361 biologische melkveehoudersMaar toch lijkt dat omschakelen maar mondjesmaat te gebeuren. In Nederland molken vorig jaar 361 biologische melkveehouders (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek) een kleine 25.000 koeien en Vlaanderen telde volgens Bioforum vorig jaar 1400 biologische melkkoeien. Biologische productie mag dan door de consument steeds meer omarmd worden, de cijfers van het aantal biologische melkproducenten is maar minimaal. Blijkbaar is er meer nodig dan idealisme en de uitdaging om naar een biologische bedrijfsvoering om te schakelen. De Nederlandse en Vlaamse veehouders twijfelen duidelijk. Want is dat enorme prijsverschil niet tijdelijk en blijft er echt wel vraag naar biologische zuivel? Biologische babymelk in opmarsDe biosector is zelf uiteraard positief over de toekomst en ook FrieslandCampina voorspelt een blijvende exportvraag naar biologische zuivel, vooral vanuit Engeland. En wat te denken van zuivelverwerker Ausnutria Hyproca, die dit voorjaar biologische babymelk van Nederlandse bodem introduceerde en in Heerenveen bouwt aan een nieuwe fabriek voor de productie van babyvoeding? Het lijken prettige ontwikkelingen voor biologische melkveehouders. Als het huidige melkprijsverschil niet kan helpen om twijfelaars om te laten schakelen, dan lukt het nooit meer.
3 reacties
|
Blog: Omschakelen naar biologisch, nu of nooit
Het verschil tussen de garantieprijs voor gangbare melk en voor biologische melk in Nederland is bij FrieslandCampina opgelopen tot bijna twintig cent. Om precies te zijn: voor gangbare melk keert de zuivelcoöperatie 28,50 euro uit per 100 kg melk in september, voor biologische melk 47,75. Daar waar gangbare melkveehouders zuchten onder lage zuivelnoteringen, kunnen biologische bedrijven blijven investeren.
Vorige maand stelde LTO-vakgroepvoorzitter voor de biologische land- en tuinbouw Kees van Zelderen nog in Veeteelt dat veehouders met minder dan 11.000 kg melk per hectare een dief zijn van hun eigen portemonnee als ze niet omschakelen. De stap naar biologisch boeren is voor hen volgens Van Zelderen niet zo heel groot.
361 biologische melkveehouders
Maar toch lijkt dat omschakelen maar mondjesmaat te gebeuren. In Nederland molken vorig jaar 361 biologische melkveehouders (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek) een kleine 25.000 koeien en Vlaanderen telde volgens Bioforum vorig jaar 1400 biologische melkkoeien. Biologische productie mag dan door de consument steeds meer omarmd worden, de cijfers van het aantal biologische melkproducenten is maar minimaal.
Blijkbaar is er meer nodig dan idealisme en de uitdaging om naar een biologische bedrijfsvoering om te schakelen. De Nederlandse en Vlaamse veehouders twijfelen duidelijk. Want is dat enorme prijsverschil niet tijdelijk en blijft er echt wel vraag naar biologische zuivel?
Biologische babymelk in opmars
De biosector is zelf uiteraard positief over de toekomst en ook FrieslandCampina voorspelt een blijvende exportvraag naar biologische zuivel, vooral vanuit Engeland. En wat te denken van zuivelverwerker Ausnutria Hyproca, die dit voorjaar biologische babymelk van Nederlandse bodem introduceerde en in Heerenveen bouwt aan een nieuwe fabriek voor de productie van babyvoeding? Het lijken prettige ontwikkelingen voor biologische melkveehouders.
Als het huidige melkprijsverschil niet kan helpen om twijfelaars om te laten schakelen, dan lukt het nooit meer.
Reacties
Het klinkt heel leuk maar RFC
Meindert, het klinkt erg
Dat er een wachtlijst is bij
REAGEER