Maatschappij

BIJ12 telde 51 wolven in Nederland, waarvan 26 nieuwe

Tussen eind oktober vorig jaar en half februari van dit jaar zijn er in Nederland 26 nieuwe wolven geïdentificeerd. Deze zijn voornamelijk hier geboren
Tussen eind oktober vorig jaar en half februari van dit jaar zijn er in Nederland 26 nieuwe wolven geïdentificeerd. Deze zijn voornamelijk hier geboren

Tussen eind oktober vorig jaar en half februari van dit jaar zijn in Nederland 51 verschillende wolven geïdentificeerd op basis van dna-sporen.

De helft van het aantal geïdentificeerde wolven (26) was nog niet eerder in Nederland gezien. Het gaat hierbij voornamelijk om nakomelingen van bekende roedels. Dit rapporteert BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor natuur- en landschapsbeleid van de Nederlandse provincies. 

Meer dan 300 wolvenaanvallen bevestigd

Bij BIJ12 kwamen in de rapportageperiode 359 meldingen binnen van landbouwhuisdieren die vermoedelijk het slachtoffer waren van een wolvenaanval. Het ging hierbij voornamelijk om schapen. In 310 gevallen bevestigde dna-analyse dat het daadwerkelijk om een wolf ging. Een keer bleek het om een goudjakhals te gaan en achttien keer werd dna van een hond gevonden.

Wolf reist ruim 500 km in drie maanden

BIJ12 kon aan de hand van dna-sporen de zwerftocht van een mannelijke wolf nagaan. Het dier bleek in minder dan drie maanden tijd ruim 500 km te hebben afgelegd door Nederland, België en Duitsland. De wolf kwam in oktober 2023 via Bremen naar Nederland, verbleef enige tijd in Gelderland en in november werd zijn dna weer aangetroffen in Duitsland. Daarna reisde hij door naar Vlaanderen waar hij een tijdje wolvin Emma gezelschap hield. In december 2023 werd hij weer aangetroffen in Nederland. 

Wolf doodt mogelijk wolf

BIJ12 maakt voor het eerst ook melding van een dode wolf die mogelijk is gedood door een andere wolf. De dode wolvin werd aangetroffen in de bossen in de omgeving van Elspeet. Bij het dier werden bijtsporen gevonden die haar fataal waren geworden. Deze waren vermoedelijk afkomstig van een of meer soortgenoten. Dat concurrerende roedels wolven flink agressief naar elkaar kunnen zijn, blijkt uit een filmpje, afkomstig van Nu.nl, dat BIJ12 deelt op de website.