Maatschappij

Belgische zuivelindustrie verwerkte in 2022 één procent minder melk

bcz
Met 180 miljoen euro investeerden de zuivelverwerkers zeven procent meer dan het jaar ervoor

Met 4,70 miljard liter melk heeft de Belgische zuivelindustrie afgelopen jaar één procent minder melk verwerkt dan in 2021.

Van die melk was 92 procent afkomstig van Belgische melkveehouders, die met 4,32 miljard kg melk 3,3 procent meer melk leverden dan het jaar ervoor. Dat bleek op de jaarvergadering van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ), die de Belgische zuivelindustrie vertegenwoordigt.  

2022 moeilijk jaar

BCZ noemde 2022 een moeilijk jaar. Zo namen de kosten van de grondstof melk met maar liefst 47 procent toe, terwijl ook kosten voor energie, verpakkingen en machines stegen. Bovendien konden de zuivelverwerkers de gestegen kosten te laat en slechts deels doorrekenen.

De investeringen in de Belgische zuivelindustrie namen afgelopen jaar fors toe. Met 180 miljoen euro investeerden de zuivelverwerkers zeven procent meer dan het jaar ervoor. Het handelsoverschot nam met 77 procent toe tot 488 miljoen euro.

Callewaert volgt Debergh op

BCZ blijft aandringen dat melkveehouders rechtszekerheid krijgen om te kunnen investeren in een duurzame melkproductie aan de hand van technologie en innovatie. Ook benadrukte de organisatie het belang van verhandelbare stikstofemissierechten en pleitte BCZ voor het inzetten op reductie van broeikasgassen. ‘Daar waar individuele melkveehouders inzicht krijgen in hun eigen carbon footprint, blijken aanzienlijke reducties mogelijk te zijn’, stelde Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van BCZ.

Voor Debergh was het zijn laatste jaarvergadering voor BCZ. Na 35 jaar als afgevaardigd bestuurder neemt Lien Callewaert, momenteel adjunct-directeur bij BCZ, de fakkel over van Debergh.