Maatschappij

Bekende miljardairs investeren in verminderen uitstoot methaan door koeien

Het toevoegen van een supplement van rood zeewier aan het voer verlaagd de methaanproductie in de pens volgens start-up Rumin8 met 95 procent
Het toevoegen van een supplement van rood zeewier aan het voer verlaagd de methaanproductie in de pens volgens start-up Rumin8 met 95 procent

Verschillende bekende miljardairs, waaronder Microsoft-oprichter Bill Gates, Amazon-oprichter Jeff Bezos en Alibaba-oprichter Jack Ma, investeren samen met het Australische agrovoedingsbedrijf Harvest Road Group 12 miljoen dollar in het verminderen van de methaanuitstoot van koeien.

Onder de door Bill Gates opgerichte investeringsmaatschappij Breakthrough Energy Ventures investeren de miljardairs in de Australische start-up Rumin8. Via supplementen in rundveevoeder wil dit bedrijf de methaanuitstoot van melk- en vleesrunderen verminderen.

Rood zeewier vermindert methaanproductie 

In rood zeewier komen natuurlijke verbindingen voor die methaan producerende enzymen onderdrukken. Deze natuurlijke verbindingen verminderen volgens Rumin8 de methaanproductie in de pens met wel 95 procent. Bovendien stellen zij dat de productie van het vee wordt verhoogd, doordat er minder energie wordt gebruikt bij de productie van methaan. Het rood zeewier wordt ontwikkeld in laboratoria.

Het geïnvesteerde bedrag zal de start-up gebruiken om het voedingssupplement op de markt te brengen, alsook voor pilots en verdere onderzoeken.