Maatschappij

Bacteriën vergroten soja-opbrengst op Vlaamse bodem

soja
Naast een groenere bladkleur bevatten de wortels van de planten duidelijk meer stikstofnodules in de vorm van wortelknolletjes

Onderzoekers van het VIB en Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) ontwikkelden met succes bacteriële zaadcoatings, die de opbrengst van soja op Vlaamse bodem vergroten.

Deze bacteriële zaadcoatings ontwikkelden ze dankzij het burgerwetenschapsinitiatief Soja in 1000 tuinen. Met dit project riep VIB samen met toenmalig minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits Vlaamse burgers op om in eigen tuin soja te telen. VIB wilde daarmee bacteriën opsporen die van nature voorkomen in Vlaamse bodems en die goed samenwerken met in Vlaanderen geplante soja.

Dankzij duizend deelnemers de geschikte bacteriën

Met meer dan duizend deelnemers (inclusief landbouwers) konden VIB en ILVO samen geschikte bacteriën identificeren. Met die stammen ontwikkelden de onderzoeksinstellingen een coating die de plant betere groeikansen biedt op Vlaamse bodem.

Bacteriële steun voor hoger eiwitgehalte

De bacteriële steun werpt zijn vruchten af, blijkt uit veldproeven bij ILVO. Naast een groenere bladkleur bevatten de wortels van de planten duidelijk meer stikstofnodules in de vorm van wortelknolletjes. Die nodules zijn belangrijk, want ze tonen aan dat de bacteriële coating voor een betere wisselwerking tussen de sojaplanten en de bodem zorgt. Zo slaagt de plant er immers in om stikstof op te nemen, een essentiële voorwaarde om soja met voldoende opbrengst en een hoog eiwitgehalte te telen.

De onderzoekers noemen het een belangrijke stap vooruit in de Vlaamse Eiwitstrategie 2030, die streeft naar meer plantaardige eiwitconsumptie en -productie.