Maatschappij

Albert Heijn vermengt draaivlees met eiwit uit bloed

Rundergehakt met eiwitten uit bloedserum is ruim 30 cent per kilo goedkoper dan gewoon gehakt
Rundergehakt met eiwitten uit bloedserum is ruim 30 cent per kilo goedkoper dan gewoon gehakt

Supermarktketen Albert Heijn biedt vanaf vandaag hamburgers, gehakt en worstjes aan, waarin 10 tot 20 procent van het vlees is vervangen door rundereiwit uit bloedplasma

Volgens de winkelketen is dit nieuwe vlees duurzamer, omdat er voor hetzelfde gewicht minder dieren geslacht hoeven worden. 

Reststroom voor menselijke voeding

Door vlees deels te vervangen door eiwitten uit bloed wordt een reststroom direct benut voor menselijke voeding. Bovendien wordt het vleesproduct hierdoor goedkoper voor de consument. Rundergehakt met toegevoegd rundereiwit ligt bij Albert Heijn in de winkel voor 12,30 euro per kilo. Gewoon rundergehakt kost 12,63 euro per kilo.

Vezels uit bloed 

Wim Kemenade, verantwoordelijk voor het vleesassortiment bij Albert Heijn, vertelt in een nieuwsbericht in het Algemeen Dagblad wat dit bloedplasma precies is: ‘Je slacht een dier en dan blijft er bloed over. Dit wordt voor diverse doeleinden gebruikt, zoals meststoffen voor planten. Maar nu vangen we dat op en brengen we het naar een bedrijf dat het verwerkt’, legt hij uit. ‘Tijdens deze verwerking worden vezels uit het bloed gefilterd, waarmee de eiwitten meekomen. De vezels worden in grote, donkerrode blokken ingevroren en bij Albert Heijns vleesleverancier Hilton Foods gemengd met het normale vlees’, aldus Kemenade.