Maatschappij

ABN AMRO: kweekvlees pas in 2030 op grote schaal gegeten

Er liggen nog veel uitdagingen om van kweekvlees een speler te maken op de Europese markt
Er liggen nog veel uitdagingen om van kweekvlees een speler te maken op de Europese markt

Kweekvlees zal pas in 2030 op grote schaal verkrijgbaar zijn en worden gebruikt. Naar verwachting zal vijf jaar eerder kweekvlees wel al in exclusievere restaurants te nuttigen zijn.

Dat voorspelt ABN AMRO in hun rapport ‘Kansen voor vlees- en zuivelvervangers’. De bank verwacht dat de consument kweekvlees als eerste kan nuttigen in exclusievere restaurants in de vorm van een kipnugget of verwerkt in een vleesvervanger. Ook wanneer kweekvlees in grote hoeveelheden geconsumeerd gaat worden, verwacht ABN AMRO dat het de eerste tijd vooral verwerkt wordt in pastasauzen of in (plantaardige) koelverse hamburgers.  

Groot deel consumenten nog niet overtuigd

Uit een enquête die ABN AMRO in januari heeft uitgevoerd is gebleken dat ongeveer een derde van de consumenten waarschijnlijk wel of zeker wel kweekvlees wilt nuttigen. Zo'n 45 procent van de consumenten geeft echter aan waarschijnlijk geen of zeker geen kweekvlees te willen eten. Van de ondervraagden weet 22,5 procent nog niet of ze ooit kweekvlees willen eten. De bank geeft aan dat er nog flink gewerkt moet worden aan de voorlichting van consumenten over de veiligheid en voordelen voordat kweekvlees de Europese markt op grote schaal kan betreden. 

Opschaling essentieel

Andere uitdagingen van kweekvlees zijn de prijs en de toelating op de Europese markt. Dat laatste is volgens de bank een langjarig en uitdagend traject. Daarnaast is opschaling noodzakelijk om kweekvlees een speler te laten zijn op de Europese markt. Met zo’n 100 tot 1.000 kilogram kweekvlees per bedrijf is de productie volgens ABN AMRO nog veel te klein om werkelijk invloed te hebben op de Europese markt. Bovendien zijn opschaling en ontwikkeling nodig voor een goedkoper en energiezuiniger productieproces. De overheid maakt hiervoor 60 miljoen euro beschikbaar.