Jongvee

Vleeskalverhouders tevreden met vitalere Duitse kalveren

Waar de gewichten van de kalveren in de eerste vier weken van dit jaar veel spreiding vertoonden, lijken de gewichten in week 5 stabieler
Waar de gewichten van de kalveren in de eerste vier weken van dit jaar veel spreiding vertoonden, lijken de gewichten in week 5 stabieler

De kalveren die sinds de nieuwe Duitse transportregel vanuit Duitsland worden geïmporteerd, zijn zo’n 10 tot 15 kilogram zwaarder en zijn vitaler. ‘Dit gaat ons zeker helpen met een betere kalvergezondheid en verminderd medicijngebruik’, stelt Bert Eggens, manager vleeskalverhouderij bij Denkavit. 

Dat meldt vakblad De Kalverhouder. Sinds 1 januari 2023 moeten de kalveren op Duitse melkveebedrijven 28 dagen oud zijn voordat ze op transport mogen.

Grotere spreiding vraagt om anticipatie

Het gewicht van de vier weken oude dieren lagen volgens vleeskalverhandelaar Marcel Pet in de eerste vier weken van dit jaar tussen de 55 en 65 kilogram, met uitschieters naar de 90 kilogram. De gewichten lagen volgens hem in deze weken verder uiteen dan toen de dieren nog op een leeftijd van 14 dagen getransporteerd mochten worden. ‘Deze spreiding komt doordat sommige kalveren wel vier weken bij de moeder gezogen hebben. Ook krijgen kalveren op Duitse melkveehouderijen vaak aangezuurde volle melk. Die kalveren zijn dus best wel verwend’, licht Pet toe.

Hij geeft aan dat het bepalen van een voerstrategie hierdoor lastiger kan zijn, maar verwacht dat Nederlandse kalverhouders hier binnen een jaar aan gewend zijn.

In week 5 van dit jaar leken de gewichten van de kalveren stabieler.

Import Duitse kalveren weer op normaal niveau

Door de nieuwe transportregels bleef de import van Duitse kalveren in de eerste twee weken van dit jaar achter. Vanaf week drie is er weer een stabilisatie zichtbaar, met een import van 11.613 Duitse kalveren in week 4. De prijs van de kalveren is volgens Eggens gemiddeld gestegen met 30 euro.

Immuunsysteem in ontwikkeling

De latere transportleeftijd is sinds dit jaar vastgesteld in de wet. De reden daarachter ligt bij het immuunsysteem van het kalf. Als een kalf twee weken oud is, nemen de opgenomen antistoffen uit de biest af, terwijl het immuunsysteem nog niet goed functioneert. Pas vanaf een leeftijd van vier weken is het kalf immunologisch goed genoeg beschermd. Eggens ervaart dat de oudere kalveren goed opstarten en vreten.