Jongvee

Oudere Duitse kalveren vitaal houden blijkt uitdaging

Het is nog zoeken naar de juiste aanpak om oudere Duitse kalveren vitaal te houden
Het is nog zoeken naar de juiste aanpak om oudere Duitse kalveren vitaal te houden

Duitse kalveren die vanaf een leeftijd van 28 dagen op transport gaan, zijn vitaler. Het vitaal houden van de kalveren op de nieuwe bestemming gaat echter niet vanzelf en vraagt om een andere aanpak.

Dat meldt vakblad De Kalverhouder. Het transport op latere leeftijd veroorzaakt meer ongemak bij de kalveren. Ook het voedingsmanagement vraagt om aandacht. Oudere kalveren zijn bovendien al meer gesetteld op het melkveebedrijf en gehecht aan bepaalde gewoonten.

Darmbloedingen en longontstekingen

Het transport op latere leeftijd heeft grotere effecten op het kalf, zien dierenartsen en adviseurs. Zo treden soms darmbloedingen op, die bij jongere kalveren nauwelijks gezien worden. Ook longontstekingen lijken vaker voor te komen. Het snel na aankomst behandelen van kalveren vinden dierenartsen daarom wenselijk.

Voeropname lager dan verwacht

Het voeren van de oudere Duitse kalveren is ook een aandachtspunt. Doordat de dieren ouder zijn, verwachten veehouders dat de kalveren meer voer kunnen opnemen. In de praktijk blijkt dit echter niet zo te zijn. Als gevolg van een niet passend melk- en voerschema treden meer voedingsstoornissen en borstbuikvliesontstekingen op. Dierenartsen en adviseurs verwachten dat deze problemen met de tijd verholpen worden, doordat kalverhouders en voeradviseurs tot een geschikt melk- en voerschema komen.