donderdag, 14 mei, 2020 De kans is groot dat bij het bemesten met drijfmest voor de tweede snede een deel van de stikstof vervluchtigt. Verdunnen van de mest met water of beregenen na het bemesten kan dat voor een deel beperken, zo stellen adviseurs die betrokken zijn bij de KringloopWijzer. Percelen zijn droogEen groot deel van de eerste snede zit, zeker in het midden en zuiden van Nederland, onder het plastic. Veel gemaaide percelen zijn wel erg droog waardoor er bij bemesten met drijfmest veel stikstof kan vervliegen. Indien de omstandigheden het toelaten zorgt het bijmengen van water bij de mest voor een betere benutting van de stikstof. 1 kg werkzame stikstof per ton mestBij de kunstmestgift kunnen veehouders volgens de adviseurs rekening houden met 1 kg werkzame stikstof per ton mest. Maar ook zal er nawerking zijn van de eerste bemestingsgift. Dit scheelt afhankelijk van de gift voor de eerste snede al snel 10 tot 15 kilogram zuivere N per hectare. Het zijn kleine hoeveelheden, maar aan het einde van het jaar kan dit wel het verschil maken. Streef naar juiste eiwitgehalteVolgens de adviseurs is het belangrijk goed te weten welk eiwitgehalte in het gras nodig is. Teel daarom gras met een gewenst eiwitgehalte in plaats van gras te telen met het hoogste eiwitgehalte. Het groeiseizoen is niet afgelopen na de tweede snede, dus het is wenselijk dat er nog stikstof beschikbaar is aan het einde van het groeizoen. Op die manier is het gras ook in deze periode groeizaam, voedzaam en smakelijk voor het vee. Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie KringloopTips.
0 reacties
|
Water bij mest voorkomt vervluchtiging stikstof tweede snede
De kans is groot dat bij het bemesten met drijfmest voor de tweede snede een deel van de stikstof vervluchtigt.
Verdunnen van de mest met water of beregenen na het bemesten kan dat voor een deel beperken, zo stellen adviseurs die betrokken zijn bij de KringloopWijzer.
Percelen zijn droog
Een groot deel van de eerste snede zit, zeker in het midden en zuiden van Nederland, onder het plastic. Veel gemaaide percelen zijn wel erg droog waardoor er bij bemesten met drijfmest veel stikstof kan vervliegen. Indien de omstandigheden het toelaten zorgt het bijmengen van water bij de mest voor een betere benutting van de stikstof.
1 kg werkzame stikstof per ton mest
Bij de kunstmestgift kunnen veehouders volgens de adviseurs rekening houden met 1 kg werkzame stikstof per ton mest. Maar ook zal er nawerking zijn van de eerste bemestingsgift. Dit scheelt afhankelijk van de gift voor de eerste snede al snel 10 tot 15 kilogram zuivere N per hectare. Het zijn kleine hoeveelheden, maar aan het einde van het jaar kan dit wel het verschil maken.
Streef naar juiste eiwitgehalte
Volgens de adviseurs is het belangrijk goed te weten welk eiwitgehalte in het gras nodig is. Teel daarom gras met een gewenst eiwitgehalte in plaats van gras te telen met het hoogste eiwitgehalte. Het groeiseizoen is niet afgelopen na de tweede snede, dus het is wenselijk dat er nog stikstof beschikbaar is aan het einde van het groeizoen. Op die manier is het gras ook in deze periode groeizaam, voedzaam en smakelijk voor het vee.
Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie KringloopTips.
REAGEER