dinsdag, 1 november, 2016 Tijdens de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg toont Lely voor het eerst zijn nieuwe vinding, een mestverzamelrobot, aan het grote publiek. De zogenoemde Lely Discovery 120 Collector is vanaf 1 januari ook in een beperkte oplage te koop. De mestverzamelrobot is een doorontwikkeling van de bestaande mestschuifrobot waar Lely inmiddels wereldwijd 9000 exemplaren van verkocht. Wereldwijd meeste dichte vloerenVolgens Lely voorziet de mestverzamelrobot in de behoefte aan automatisch mestschuiven bij dichte en emissiearme vloeren. Tot nu toe waren vaste schuiven, met alle obstakels in de stal vandien, de enige oplossing bij een dichte vloer. ‘En dat terwijl veruit de meeste stallen ter wereld voorzien zijn van dichte vloeren’, stelt Wybren Jongbloed, commercieel productmanager bij Lely. Capaciteit voor honderd koeienDe Lely Discovery 120 Collector is voorzien van een 1,20 meter brede schuif en een vacuümpomp die zorgt voor het opzuigen van de mest. Vervolgens komt de mest in een verzamelunit in de robot van 340 liter. Wanneer de opslagtank vol is lost de Collector zich boven roosters of een speciale dumpput. Bij een normale hoeveelheid mest op de vloer kan de mestverzamelrobot ongeveer 160 meter schuiven voor de tank vol is. ‘Bij Lely adviseren we vloeren iedere twee uur te schuiven. Wanneer je dat nastreeft, heeft de Collector een capaciteit voor ongeveer honderd koeien’, stelt Jongbloed. Voordelen klauwgezondheidDe mestverzamelrobot is ook geschikt voor stallen met diepstrooisel, alleen niet als dit zand of stro langer dan 5 centimeter is. Omdat bij de mestverzamelrobot, in tegenstelling tot vaste schuiven, geen laag mest vooruit geschoven wordt, voorziet Lely grote voordelen voor de klauwgezondheid. ‘Ook blijven koeien en boxen beter schoon doordat er minder mest in de box wordt gelopen’, aldus Jongbloed. Mestverzamelrobot in de praktijkVeeteelt filmde een van de elf mestverzamelrobots die inmiddels in de praktijk draaien. Ook veehouder Siebren Woudstra deelt zijn ervaringen. Bekijk hier de video.
0 reacties
|
Video: Lely introduceert een mestverzamelrobot voor dichte vloeren
Tijdens de Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg toont Lely voor het eerst zijn nieuwe vinding, een mestverzamelrobot, aan het grote publiek.
De zogenoemde Lely Discovery 120 Collector is vanaf 1 januari ook in een beperkte oplage te koop. De mestverzamelrobot is een doorontwikkeling van de bestaande mestschuifrobot waar Lely inmiddels wereldwijd 9000 exemplaren van verkocht.
Wereldwijd meeste dichte vloeren
Volgens Lely voorziet de mestverzamelrobot in de behoefte aan automatisch mestschuiven bij dichte en emissiearme vloeren. Tot nu toe waren vaste schuiven, met alle obstakels in de stal vandien, de enige oplossing bij een dichte vloer. ‘En dat terwijl veruit de meeste stallen ter wereld voorzien zijn van dichte vloeren’, stelt Wybren Jongbloed, commercieel productmanager bij Lely.
Capaciteit voor honderd koeien
De Lely Discovery 120 Collector is voorzien van een 1,20 meter brede schuif en een vacuümpomp die zorgt voor het opzuigen van de mest. Vervolgens komt de mest in een verzamelunit in de robot van 340 liter. Wanneer de opslagtank vol is lost de Collector zich boven roosters of een speciale dumpput.
Bij een normale hoeveelheid mest op de vloer kan de mestverzamelrobot ongeveer 160 meter schuiven voor de tank vol is. ‘Bij Lely adviseren we vloeren iedere twee uur te schuiven. Wanneer je dat nastreeft, heeft de Collector een capaciteit voor ongeveer honderd koeien’, stelt Jongbloed.
Voordelen klauwgezondheid
De mestverzamelrobot is ook geschikt voor stallen met diepstrooisel, alleen niet als dit zand of stro langer dan 5 centimeter is.
Omdat bij de mestverzamelrobot, in tegenstelling tot vaste schuiven, geen laag mest vooruit geschoven wordt, voorziet Lely grote voordelen voor de klauwgezondheid. ‘Ook blijven koeien en boxen beter schoon doordat er minder mest in de box wordt gelopen’, aldus Jongbloed.
Mestverzamelrobot in de praktijk
Veeteelt filmde een van de elf mestverzamelrobots die inmiddels in de praktijk draaien. Ook veehouder Siebren Woudstra deelt zijn ervaringen. Bekijk hier de video.
REAGEER