maandag, 8 maart, 2021 De concentraties van methaan in een mestkelder onder een emissiearme vloer zijn veel groter dan onder een traditionele roostervloer. Dat blijkt uit een tussentijdse reportage van CLM Onderzoek en Advies op basis van twee stallen. MethaanexplosieSinds mei vorig jaar worden op twee bedrijven de methaan- en ammoniakconcentraties gemeten. Aanleiding was de methaanexplosie in een stal in 2018 die gebruikmaakte van een emissiearme vloer. ‘Er waren geen onderzoeken bekend van concentraties onder roostervloeren’, legt Eric van Well, onderzoeker bij CLM uit. ‘Je kan op basis van twee bedrijven niet de conclusies doortrekken naar alle bedrijven, maar het geeft wel een eerste indruk.’ De emissiearmevloer was een dichte vloer die om de 120 cm voorzien was van een spleet waarin de mest en urine geschoven kon worden. Veertig keer hogere methaanemissieUit de tussenresultaten van metingen in de periode mei-september 2020 blijkt dat de verschillen in methaanconcentraties tussen de bedrijven groot zijn. Zo lag de gemiddelde dagconcentratie in de kelder op het bedrijf met een traditionele roostervloer op 38 ppm, op het bedrijf met de emissiearme vloer was het daggemiddelde 1652 ppm. Dat is een factor 40 verschil. Tijdens het mixen van de mest lagen de waarden rond 15.000 ppm in de kelder met de traditionele roostervloer en 24.000 ppm in de kelder met een emissiearme vloer. Naast methaan werden ook de ammoniakconcentraties gemeten in de kelders. Hier bedroegen de gemiddelde waardes respectievelijk 15 en 17 ppm. Uitschieters lagen op ongeveer 200 en 300 ppm. In de stal zelf lagen deze concentraties gemiddeld op 1 tot 2 ppm en buiten hooguit op enkele tienden ppm. Geen explosiegevaar gemetenDe gemeten waarden waren niet zo hoog dat er explosiegevaar ontstond, aldus Well. ‘De ondergrens voor een explosief methaanmengsel, de zogenaamde Lower Explosion Level, bedraagt 44.000 ppm. Die waarden hebben we niet gemeten.’ Wel constateerde Van Well dat tijdens het mixen van de mest de waarden snel kunnen oplopen. ‘We zagen de methaanconcentraties binnen 30 minuten oplopen van 1000 ppm naar 20.000 ppm. Omdat de verschillen in concentraties groot zijn, is het voor te stellen dat er plaatsen in de kelder zijn, waar de concentraties kortstondig kunnen oplopen naar het niveau van risico op explosiegevaar.’ Goed ventilerenVan Well geeft aan dat het onderzoek doorgaat en wijst ook op de adviezen in het rapport rondom mestmixen. ‘Goed ventileren, let op bij mestschuim met mixen en zorg ervoor dat er geen vuurbronnen in de buurt zijn.’ Klik hier om het rapport te bekijken.
2 reacties
|
Methaanconcentratie veel hoger onder emissiearme vloer
De concentraties van methaan in een mestkelder onder een emissiearme vloer zijn veel groter dan onder een traditionele roostervloer.
Dat blijkt uit een tussentijdse reportage van CLM Onderzoek en Advies op basis van twee stallen.
Methaanexplosie
Sinds mei vorig jaar worden op twee bedrijven de methaan- en ammoniakconcentraties gemeten. Aanleiding was de methaanexplosie in een stal in 2018 die gebruikmaakte van een emissiearme vloer.
‘Er waren geen onderzoeken bekend van concentraties onder roostervloeren’, legt Eric van Well, onderzoeker bij CLM uit. ‘Je kan op basis van twee bedrijven niet de conclusies doortrekken naar alle bedrijven, maar het geeft wel een eerste indruk.’ De emissiearmevloer was een dichte vloer die om de 120 cm voorzien was van een spleet waarin de mest en urine geschoven kon worden.
Veertig keer hogere methaanemissie
Uit de tussenresultaten van metingen in de periode mei-september 2020 blijkt dat de verschillen in methaanconcentraties tussen de bedrijven groot zijn. Zo lag de gemiddelde dagconcentratie in de kelder op het bedrijf met een traditionele roostervloer op 38 ppm, op het bedrijf met de emissiearme vloer was het daggemiddelde 1652 ppm. Dat is een factor 40 verschil. Tijdens het mixen van de mest lagen de waarden rond 15.000 ppm in de kelder met de traditionele roostervloer en 24.000 ppm in de kelder met een emissiearme vloer.
Naast methaan werden ook de ammoniakconcentraties gemeten in de kelders. Hier bedroegen de gemiddelde waardes respectievelijk 15 en 17 ppm. Uitschieters lagen op ongeveer 200 en 300 ppm. In de stal zelf lagen deze concentraties gemiddeld op 1 tot 2 ppm en buiten hooguit op enkele tienden ppm.
Geen explosiegevaar gemeten
De gemeten waarden waren niet zo hoog dat er explosiegevaar ontstond, aldus Well. ‘De ondergrens voor een explosief methaanmengsel, de zogenaamde Lower Explosion Level, bedraagt 44.000 ppm. Die waarden hebben we niet gemeten.’ Wel constateerde Van Well dat tijdens het mixen van de mest de waarden snel kunnen oplopen. ‘We zagen de methaanconcentraties binnen 30 minuten oplopen van 1000 ppm naar 20.000 ppm. Omdat de verschillen in concentraties groot zijn, is het voor te stellen dat er plaatsen in de kelder zijn, waar de concentraties kortstondig kunnen oplopen naar het niveau van risico op explosiegevaar.’
Goed ventileren
Van Well geeft aan dat het onderzoek doorgaat en wijst ook op de adviezen in het rapport rondom mestmixen. ‘Goed ventileren, let op bij mestschuim met mixen en zorg ervoor dat er geen vuurbronnen in de buurt zijn.’
Klik hier om het rapport te bekijken.
Reacties
Excuseer mij a.u.b. maar deze
Let vooral op als er veel
REAGEER