maandag, 4 november, 2013 Een asbestveilige agrarische sector in 2024 is alleen mogelijk als de bijna 100 miljoen vierkante meter aanwezige asbest versneld wordt gesaneerd, aldus LTO. Het kabinet heeft het voornemen om het bezit van asbestdaken en gevelpanelen te verbieden vanaf 2024. Daarom hebben diverse partijen een plan van aanpak opgesteld om te komen tot een asbestveilige agrosector in 2024. Een enquête van LTO heeft inzicht gebracht in de hoeveelheid aanwezige asbest en de moeilijkheden en mogelijkheden die agrarische ondernemers ervaren bij het saneren van asbest. Hoge kostenHet verwijderen van alle asbest in de agrarische sector kost volgens de ramingen van LTO een miljard euro. Daarbovenop komen de kosten voor nieuwe daken en gevelpanelen, nog eens twee miljard euro. De hoge kosten en de huidige procedures zijn voor veel ondernemers een belemmering voor de asbestsanering. Versneld saneren‘Niet saneren of de sanering verder uitstellen kost nog veel meer’, aldus LTO-bestuurder Siem Jan Schenk. ‘Denk aan gezondheidsrisico’s en de hoge kosten bij brand- en stormschade.’ Hij wil het tempo van asbestsanering daarom opschroeven. LTO wijst in dit kader ook op de bestaande regelingen voor asbestsanering, maar hoopt ook dat de procedures eenvoudiger worden.
0 reacties
|
LTO wil asbest versneld saneren
Een asbestveilige agrarische sector in 2024 is alleen mogelijk als de bijna 100 miljoen vierkante meter aanwezige asbest versneld wordt gesaneerd, aldus LTO.
Het kabinet heeft het voornemen om het bezit van asbestdaken en gevelpanelen te verbieden vanaf 2024. Daarom hebben diverse partijen een plan van aanpak opgesteld om te komen tot een asbestveilige agrosector in 2024. Een enquête van LTO heeft inzicht gebracht in de hoeveelheid aanwezige asbest en de moeilijkheden en mogelijkheden die agrarische ondernemers ervaren bij het saneren van asbest.
Hoge kosten
Het verwijderen van alle asbest in de agrarische sector kost volgens de ramingen van LTO een miljard euro. Daarbovenop komen de kosten voor nieuwe daken en gevelpanelen, nog eens twee miljard euro. De hoge kosten en de huidige procedures zijn voor veel ondernemers een belemmering voor de asbestsanering.
Versneld saneren
‘Niet saneren of de sanering verder uitstellen kost nog veel meer’, aldus LTO-bestuurder Siem Jan Schenk. ‘Denk aan gezondheidsrisico’s en de hoge kosten bij brand- en stormschade.’ Hij wil het tempo van asbestsanering daarom opschroeven. LTO wijst in dit kader ook op de bestaande regelingen voor asbestsanering, maar hoopt ook dat de procedures eenvoudiger worden.
REAGEER