donderdag, 22 juli, 2021 Hittestress kan mogelijk vroegtijdig gesignaleerd worden via het stijgen van de vreet- en ligtijd. Dit opperen studenten van HAS Den Bosch op basis van onderzoek naar hittestress op een praktijkbedrijf. Stijgende onderhoudsbehoefteBij beginnende hittestress bleken de koeien iets meer tijd te besteden aan liggen en vreten. Een verklaring hiervoor is dat de onderhoudsbehoefte van de dieren stijgt, omdat ze gaan hijgen om via verdamping warmte kwijt te raken. Als de hittestress verder toeneemt daalt, de lig- en vreettijd. 23% minder melkDe studenten onderzochten ook het effect van hittestress op de prestaties van de koeien. Daarvoor vergeleken ze melkproductie en celgetal in periodes zonder hittestress, met matige hittestress en bij ernstige hittestress. Hierbij werd hittestress berekend op basis van een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid (THI-index). In perioden met een THI van meer dan 75 daalde de melkproductie gemiddeld met 23 procent per dag in vergelijking met perioden met een THI van 68 of minder (geen hittestress). Het celgetal was in perioden met een THI van meer dan 75 zelfs drie keer zo hoog. 110 warme dagen in 2020In 2020 waren er in De Bilt 110 dagen waarop de temperatuur hoger was dan 20 graden Celsius. Dit betekent volgens de onderzoekers dat er in dat jaar op bijna een derde van de dagen kans op hittestress bestond. In het julinummer besteedt Veeteelt uitgebreid aandacht aan technieken waarmee hittestress in de stal kan worden beperkt. De nieuwe Veeteelt verschijnt eind deze week.
0 reacties
|
Langere lig- en vreettijd mogelijk voorspeller van hittestress
Hittestress kan mogelijk vroegtijdig gesignaleerd worden via het stijgen van de vreet- en ligtijd.
Dit opperen studenten van HAS Den Bosch op basis van onderzoek naar hittestress op een praktijkbedrijf.
Stijgende onderhoudsbehoefte
Bij beginnende hittestress bleken de koeien iets meer tijd te besteden aan liggen en vreten. Een verklaring hiervoor is dat de onderhoudsbehoefte van de dieren stijgt, omdat ze gaan hijgen om via verdamping warmte kwijt te raken. Als de hittestress verder toeneemt daalt, de lig- en vreettijd.
23% minder melk
De studenten onderzochten ook het effect van hittestress op de prestaties van de koeien. Daarvoor vergeleken ze melkproductie en celgetal in periodes zonder hittestress, met matige hittestress en bij ernstige hittestress. Hierbij werd hittestress berekend op basis van een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid (THI-index).
In perioden met een THI van meer dan 75 daalde de melkproductie gemiddeld met 23 procent per dag in vergelijking met perioden met een THI van 68 of minder (geen hittestress). Het celgetal was in perioden met een THI van meer dan 75 zelfs drie keer zo hoog.
110 warme dagen in 2020
In 2020 waren er in De Bilt 110 dagen waarop de temperatuur hoger was dan 20 graden Celsius. Dit betekent volgens de onderzoekers dat er in dat jaar op bijna een derde van de dagen kans op hittestress bestond.
In het julinummer besteedt Veeteelt uitgebreid aandacht aan technieken waarmee hittestress in de stal kan worden beperkt. De nieuwe Veeteelt verschijnt eind deze week.
REAGEER