dinsdag, 4 april, 2017 Het koelen van de ligbox, de voergoot of de mestgang is een nieuwe ontwikkeling waarmee leveranciers en andere partijen momenteel experimenteren. Een van de lopende projecten hierin is dat van DLV Advies, R&R Systems, Monteny Milieu Advies en HAS Kennistransfer. Op een melkveebedrijf in Zuid-Nederland werden 18 ligboxen afgescheiden, waarvan er 9 willekeurig uitgeselecteerde boxen werden gekoeld. ‘Binnen twee dagen kwam er geen koe meer in de ongekoelde boxen, ze vochten bijna om de gekoelde ligplekken’, vertelt Eric van Houtum van R&R Systems. Gekoeld restvoer in trekOok de voergoot werd gekoeld. ‘Het was opvallend om te zien dat de koeien het restvoer in het gekoelde gedeelte van de voergoot verkozen boven het verse voer in het ongekoelde gedeelte’, vertelt Van Houtum. Minder ammoniakemmissieDe koeling van de stalbodem heeft nog andere voordelen, zo blijkt uit het onderzoek. Het geeft minder bacteriedruk op de uiers, de ammoniakemissie daalt met 76 procent, de ventilatiebehoefte komt 25 procent lager te liggen en in de stal heerst een beter klimaat voor koe én boer. De warmte die vrijkomt bij het koelen is bovendien opnieuw bruikbaar, bijvoorbeeld voor het opwarmen van mest in een monovergister. ProefstalstatusDe komende maanden wordt er op een melkveebedrijf in België een proeflocatie ingericht, zodat er getest kan worden onder volledige praktijkomstandigheden. Het uiteindelijke doel is om een proefstalstatus te krijgen voor ammoniakarme stalsystemen.
0 reacties
|
Koele stalvloer getest op Belgisch melkveebedrijf
Het koelen van de ligbox, de voergoot of de mestgang is een nieuwe ontwikkeling waarmee leveranciers en andere partijen momenteel experimenteren. Een van de lopende projecten hierin is dat van DLV Advies, R&R Systems, Monteny Milieu Advies en HAS Kennistransfer.
Op een melkveebedrijf in Zuid-Nederland werden 18 ligboxen afgescheiden, waarvan er 9 willekeurig uitgeselecteerde boxen werden gekoeld. ‘Binnen twee dagen kwam er geen koe meer in de ongekoelde boxen, ze vochten bijna om de gekoelde ligplekken’, vertelt Eric van Houtum van R&R Systems.
Gekoeld restvoer in trek
Ook de voergoot werd gekoeld. ‘Het was opvallend om te zien dat de koeien het restvoer in het gekoelde gedeelte van de voergoot verkozen boven het verse voer in het ongekoelde gedeelte’, vertelt Van Houtum.
Minder ammoniakemmissie
De koeling van de stalbodem heeft nog andere voordelen, zo blijkt uit het onderzoek. Het geeft minder bacteriedruk op de uiers, de ammoniakemissie daalt met 76 procent, de ventilatiebehoefte komt 25 procent lager te liggen en in de stal heerst een beter klimaat voor koe én boer. De warmte die vrijkomt bij het koelen is bovendien opnieuw bruikbaar, bijvoorbeeld voor het opwarmen van mest in een monovergister.
Proefstalstatus
De komende maanden wordt er op een melkveebedrijf in België een proeflocatie ingericht, zodat er getest kan worden onder volledige praktijkomstandigheden. Het uiteindelijke doel is om een proefstalstatus te krijgen voor ammoniakarme stalsystemen.
REAGEER