vrijdag, 5 juni, 2020 Mestverwerkingspecialist JOZ lanceert deze zomer een stikstofkraker die de ammoniakemissie uit rundveemest tot 80 procent kan reduceren. Het systeem verdeelt de mest in een dikke en een dunne fractie, waarna er bij de dunne fractie door ‘verdamping’ water en een mineralenoplossing met 19 procent stikstof ontstaat. Mest tot waarde brengenDe stikstofkraker is één van de zes nieuwe producten die JOZ dit jaar rond het thema ‘Circular Farming’ zal lanceren. ‘Het principe van dit kraken is niet nieuw, maar we hebben de techniek bedrijfszeker en meetbaar gemaakt’, zo vertelt Arend Kuperus, directeur van JOZ. ‘We rapen de mest met een robot van de vloer op, brengen het naar een speciale unit waar het kraakproces van de mest plaatsvindt. Veehouders kennen ons van het verschuiven van mest, maar we willen nu iets betekenen om de mest ook echt tot waarde te brengen.’ Mineralenoplossing als meststofDe dunne en dikke fractie worden van elkaar gescheiden. De dikke fractie, met meer dan 35 procent droge stof, is volgens Kuperus perfect als beddingmateriaal in te zetten. De dunne fractie wordt in de stikstofkraker gebracht. Door middel van verdamping wordt ammoniak uit de meststof onttrokken. Wat overblijft is een mineralenoplossing die ingezet kan worden als stikstofmeststof. ‘De hoeveelheid stikstof in de mineralenoplossing is traceerbaar en daarmee controleerbaar. De techniek kan voor veel bedrijven een oplossing zijn om de stikstofuitstoot ver terug te dringen.’ Kant en klare unitJOZ levert de techniek in een kant-en-klare unit aan. Per dag kan de unit ongeveer 20 kubieke meter mest verwerken. Dat zou een mestproductie betekenen van 350 koeien. De geraamde kosten per unit zijn 150.000 euro.
1 reactie
|
JOZ lanceert deze zomer stikstofkraker voor mest
![]() |
Mestverwerkingspecialist JOZ lanceert deze zomer een stikstofkraker die de ammoniakemissie uit rundveemest tot 80 procent kan reduceren.
Het systeem verdeelt de mest in een dikke en een dunne fractie, waarna er bij de dunne fractie door ‘verdamping’ water en een mineralenoplossing met 19 procent stikstof ontstaat.
Mest tot waarde brengen
De stikstofkraker is één van de zes nieuwe producten die JOZ dit jaar rond het thema ‘Circular Farming’ zal lanceren. ‘Het principe van dit kraken is niet nieuw, maar we hebben de techniek bedrijfszeker en meetbaar gemaakt’, zo vertelt Arend Kuperus, directeur van JOZ. ‘We rapen de mest met een robot van de vloer op, brengen het naar een speciale unit waar het kraakproces van de mest plaatsvindt. Veehouders kennen ons van het verschuiven van mest, maar we willen nu iets betekenen om de mest ook echt tot waarde te brengen.’
Mineralenoplossing als meststof
De dunne en dikke fractie worden van elkaar gescheiden. De dikke fractie, met meer dan 35 procent droge stof, is volgens Kuperus perfect als beddingmateriaal in te zetten. De dunne fractie wordt in de stikstofkraker gebracht. Door middel van verdamping wordt ammoniak uit de meststof onttrokken. Wat overblijft is een mineralenoplossing die ingezet kan worden als stikstofmeststof. ‘De hoeveelheid stikstof in de mineralenoplossing is traceerbaar en daarmee controleerbaar. De techniek kan voor veel bedrijven een oplossing zijn om de stikstofuitstoot ver terug te dringen.’
Kant en klare unit
JOZ levert de techniek in een kant-en-klare unit aan. Per dag kan de unit ongeveer 20 kubieke meter mest verwerken. Dat zou een mestproductie betekenen van 350 koeien. De geraamde kosten per unit zijn 150.000 euro.
Reacties
20 m3 per dag is ongeveer 200
REAGEER