woensdag, 19 november, 2014 'De ideale maat en het type strooisel voor een ligbox is nog altijd niet gevonden.' Dat zei Toine van Erp, medewerker stallenbouwadvies bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op de themadag Koecomfort deze week in Bunschoten. Volgens Van Erp moet de eerste melkveehouder nog bij hem aankloppen die de perfecte maat en vorm ligbox met het perfecte strooisel heeft, met ook nog eens weinig kosten en weinig arbeid. 'De keuze van boxbedekking en typen ligboxen is enorm, dat geeft wel aan dat het ei van Columbus nog niet gevonden is.' Op de themadag voor melkveehouders in Bunschoten stond het verkrijgen van meer koecomfort in de stal centraal. De aanwezige melkveehouders kregen praktische oplossingen aangereikt om het koecomfort in de bestaande stal te verbeteren. Ook werd ingegaan op de kosten van aanpassingen in de stal. Goed kijken naar de koeDe diverse sprekers gaven de aanwezigen de boodschap mee om bij het verbeteren van het koecomfort vooral goed te kijken naar het gedrag van de koe in de stal. Met name het gemakkelijk gaan liggen en staan blijft een belangrijk aandachtspunt. 'Voldoende kopruimte voorin de ligbox is erg belangrijk. Bij het opstaan duwt een koe haar kop ver naar voren als hefboomgewicht om haar lijf op te tillen', vertelde dierenarts Marcel Drint. 'Daarmee beslaat ze een ruimte van drie meter, maar die ruimte moet ze wel krijgen.' Is die ruimte er niet, bijvoorbeeld omdat de ligboxen pal tegen de betonnen stalwand liggen, dan is het moeilijk voor een koe om op te staan, duurt het opstaan langer en is de belasting op met name de achterpoten een stuk groter. Pleidooi voor diepstrooiselMarjolein Feiken van Valacon Dairy hield een pleidooi voor diepstrooiselboxen. 'Bij matrassen en matten hebben 70 tot wel 95 procent van de koeien dikke of beschadigde hakken. Bij diepstrooiselboxen ligt dat percentage op maximaal 10 procent.' Maar ook bij diepstrooiselboxen geldt: het comfort is pas optimaal als ook de afstelling van de ligboxen perfect is. 'Qua comfort gaat het bovendien nogal eens mis als de boxen te ondiep worden ingestrooid.' Gezamenlijk initiatiefDe themadag Koecomfort in Bunschoten-Spakenburg was een gezamenlijk initiatief van de dierenartsenpraktijken De Klomp, Vallei en Wetering, Wellensiek en Animal Care. De dag werd bezocht door circa 200 melkveehouders.
3 reacties
|
Ideale ligbox bestaat nog steeds niet
'De ideale maat en het type strooisel voor een ligbox is nog altijd niet gevonden.'
Dat zei Toine van Erp, medewerker stallenbouwadvies bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op de themadag Koecomfort deze week in Bunschoten. Volgens Van Erp moet de eerste melkveehouder nog bij hem aankloppen die de perfecte maat en vorm ligbox met het perfecte strooisel heeft, met ook nog eens weinig kosten en weinig arbeid. 'De keuze van boxbedekking en typen ligboxen is enorm, dat geeft wel aan dat het ei van Columbus nog niet gevonden is.'
Op de themadag voor melkveehouders in Bunschoten stond het verkrijgen van meer koecomfort in de stal centraal. De aanwezige melkveehouders kregen praktische oplossingen aangereikt om het koecomfort in de bestaande stal te verbeteren. Ook werd ingegaan op de kosten van aanpassingen in de stal.
Goed kijken naar de koe
De diverse sprekers gaven de aanwezigen de boodschap mee om bij het verbeteren van het koecomfort vooral goed te kijken naar het gedrag van de koe in de stal. Met name het gemakkelijk gaan liggen en staan blijft een belangrijk aandachtspunt. 'Voldoende kopruimte voorin de ligbox is erg belangrijk. Bij het opstaan duwt een koe haar kop ver naar voren als hefboomgewicht om haar lijf op te tillen', vertelde dierenarts Marcel Drint. 'Daarmee beslaat ze een ruimte van drie meter, maar die ruimte moet ze wel krijgen.' Is die ruimte er niet, bijvoorbeeld omdat de ligboxen pal tegen de betonnen stalwand liggen, dan is het moeilijk voor een koe om op te staan, duurt het opstaan langer en is de belasting op met name de achterpoten een stuk groter.
Pleidooi voor diepstrooisel
Marjolein Feiken van Valacon Dairy hield een pleidooi voor diepstrooiselboxen. 'Bij matrassen en matten hebben 70 tot wel 95 procent van de koeien dikke of beschadigde hakken. Bij diepstrooiselboxen ligt dat percentage op maximaal 10 procent.' Maar ook bij diepstrooiselboxen geldt: het comfort is pas optimaal als ook de afstelling van de ligboxen perfect is. 'Qua comfort gaat het bovendien nogal eens mis als de boxen te ondiep worden ingestrooid.'
Gezamenlijk initiatief
De themadag Koecomfort in Bunschoten-Spakenburg was een gezamenlijk initiatief van de dierenartsenpraktijken De Klomp, Vallei en Wetering, Wellensiek en Animal Care. De dag werd bezocht door circa 200 melkveehouders.
Reacties
Waar haalt Marjolein Feiken
Geachte heer Ten Dam,
De heer Ten Dam heeft
REAGEER