vrijdag, 18 oktober, 2019 Dagelijks mest mixen zorgt niet voor een lagere emissie van ammoniak dan af en toe mixen. Dit blijkt uit metingen van Wageningen Livestock Research op Dairy Campus. De onderzoekers vermoedden dat de vorming van een korst op ongemixte mest in de kelder onder een stal zou kunnen leiden tot een hogere uitstoot van ammoniak. Op de korst zouden urineplassen blijven staan die voor de vorming van ammoniak zouden zorgen. Vaak mixen zou dit kunnen voorkomen. Mixen met lucht en mechanischOm deze veronderstelling te onderzoeken werden op Dairy Campus experimenten uitgevoerd met twee verschillende luchtmixsystemen en een mechanische dompelmixer. Bij het luchtmixen werd gevarieerd met mixfrequentie (één of vier keer per dag) en mixduur (1 uur, 2 uur, 4 uur of 8 uur per dag). De ammoniakemissie werd gemeten en vergeleken met de uitstoot van een kelder die niet werd gemixt. Nu meten van methaanIn geen van de systemen werd een reductie van de ammoniakemissie gevonden. De mixfrequentie of mixduur hadden hierop geen invloed. Uit internationaal onderzoek is wel gebleken dat vaak mixen van mest leidt tot minder emissie van methaan. De metingen worden dan ook voortgezet met de nadruk op de uitstoot van broeikasgassen. Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden via een website van Wageningen UR. Klik hier om het rapport te downloaden.
0 reacties
|
Geen lagere ammoniakemissie bij dagelijks mest mixen
Dagelijks mest mixen zorgt niet voor een lagere emissie van ammoniak dan af en toe mixen. Dit blijkt uit metingen van Wageningen Livestock Research op Dairy Campus.
De onderzoekers vermoedden dat de vorming van een korst op ongemixte mest in de kelder onder een stal zou kunnen leiden tot een hogere uitstoot van ammoniak. Op de korst zouden urineplassen blijven staan die voor de vorming van ammoniak zouden zorgen. Vaak mixen zou dit kunnen voorkomen.
Mixen met lucht en mechanisch
Om deze veronderstelling te onderzoeken werden op Dairy Campus experimenten uitgevoerd met twee verschillende luchtmixsystemen en een mechanische dompelmixer. Bij het luchtmixen werd gevarieerd met mixfrequentie (één of vier keer per dag) en mixduur (1 uur, 2 uur, 4 uur of 8 uur per dag). De ammoniakemissie werd gemeten en vergeleken met de uitstoot van een kelder die niet werd gemixt.
Nu meten van methaan
In geen van de systemen werd een reductie van de ammoniakemissie gevonden. De mixfrequentie of mixduur hadden hierop geen invloed. Uit internationaal onderzoek is wel gebleken dat vaak mixen van mest leidt tot minder emissie van methaan. De metingen worden dan ook voortgezet met de nadruk op de uitstoot van broeikasgassen.
Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden via een website van Wageningen UR. Klik hier om het rapport te downloaden.
REAGEER