dinsdag, 28 juli, 2020 Om ammoniak uitstoot te verminderen kwam Hanskamp vorig jaar met de CowToilet, die urine gescheiden opvangt van mest door gebruik te maken van de 'plasreflex' van koeien. Een nieuw Duits initiatief beoogt hetzelfde, maar maakt gebruik van koeiengedrag in plaats van de reflex. In de Duitse versie van het koeientoilet moeten de koeien naar een soort latrine lopen, waar de koeien urineren. De urine kan de mat waarop de koe staat passeren, terwijl mest blijft liggen. De mat dient ook om opspatten van urine te voorkomen. Zindelijk makenOm te zorgen dat koeien daadwerkelijk op het toilet gaan urineren, hebben de onderzoekers van het Leibnitz-Institut für Nutztierbiologie in Rostock kalveren vanaf vijf maanden getraind. Dit hebben ze gedaan middels een beloningsysteem. Wanneer de kalveren op de mat plasten kregen ze wat lekkers. Urineerden ze in de gang richting de latrine kregen ze als straf een korte douche. 76 procent urine opgevangenIn het onderzoek werd in de testomgeving 76 procent van de urine opgevangen in de latrine. Volgens de onderzoekers heeft de latrine als bijkomend voordeel dat klauwgezondheid verbetert doordat de koeien niet door de mest hoeven te lopen. Daarnaast zou het de melkveehouder tijd besparen met het schoonhouden van de stal. Het toilet moet echter nog in een praktijkomgeving worden beproefd. In dit filmpje is te zien hoe de ‘Kuhtoilette’ werkt
0 reacties
|
Duitse variant van het ‘koeientoilet’ ontwikkeld
![]() |
Om ammoniak uitstoot te verminderen kwam Hanskamp vorig jaar met de CowToilet, die urine gescheiden opvangt van mest door gebruik te maken van de 'plasreflex' van koeien. Een nieuw Duits initiatief beoogt hetzelfde, maar maakt gebruik van koeiengedrag in plaats van de reflex.
In de Duitse versie van het koeientoilet moeten de koeien naar een soort latrine lopen, waar de koeien urineren. De urine kan de mat waarop de koe staat passeren, terwijl mest blijft liggen. De mat dient ook om opspatten van urine te voorkomen.
Zindelijk maken
Om te zorgen dat koeien daadwerkelijk op het toilet gaan urineren, hebben de onderzoekers van het Leibnitz-Institut für Nutztierbiologie in Rostock kalveren vanaf vijf maanden getraind. Dit hebben ze gedaan middels een beloningsysteem. Wanneer de kalveren op de mat plasten kregen ze wat lekkers. Urineerden ze in de gang richting de latrine kregen ze als straf een korte douche.
76 procent urine opgevangen
In het onderzoek werd in de testomgeving 76 procent van de urine opgevangen in de latrine. Volgens de onderzoekers heeft de latrine als bijkomend voordeel dat klauwgezondheid verbetert doordat de koeien niet door de mest hoeven te lopen. Daarnaast zou het de melkveehouder tijd besparen met het schoonhouden van de stal. Het toilet moet echter nog in een praktijkomgeving worden beproefd.
In dit filmpje is te zien hoe de ‘Kuhtoilette’ werkt
REAGEER