woensdag, 2 februari, 2022 Methaanconcentraties in mestkelders kunnen zo hoog oplopen dat er een reëel gevaar ontstaat op explosies. Dit concludeert CLM Onderzoek en Advies naar aanleiding van metingen in de praktijk. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en in samenwerking met Monteny Milieuadvies en Biont Research. Meer methaan onder missiearme vloerIn de periode van mei tot en met december 2020 werden op twee melkveebedrijven 24 uur per dag de concentraties methaan gemeten op verschillende plekken in de mestkelders. Het ene bedrijf had een stal met een traditionele roostervloer, op het andere bedrijf lag een emissiearme vloer. Op het bedrijf met de emissiearme vloer werd in de mestkelder een gemiddelde methaanconcentratie gemeten van 1640 part per million (ppm). Op het bedrijf met de traditionele roostervloer was deze concentratie 16 ppm. Oplopende concentratie bij mixenTijdens het mestmixen liep de concentratie onder de roostervloer op tot rond de 15.000 ppm en onder de emissiearme vloer tot rond de 24.000 ppm. Een gasmengsel kan ontploffen als het meer dan 44.000 ppm methaan bevat. Deze hoge methaanconcentraties zijn tijdens het onderzoek niet gemeten maar volgens de onderzoekers wel denkbaar. De variatie tussen verschillende meetpunten in de kelders was groot en de concentraties liepen snel op tijdens het mixen. Mestschuim 80 procent methaanDe onderzoekers benadrukken dat de uitkomsten niet representatief zijn voor de verschillen tussen dichte en roostervloeren. Daarvoor was het aantal bedrijven te klein en waren de overige verschillen tussen de bedrijven te groot. Met name schuimvorming op de mest lijkt volgens de onderzoekers de kans op hoge methaanconcentraties te vergroten. Mestschuim bestaat voor 60 tot 80 procent uit methaan wat vrijkomt als de schuimbellen kapot gaan tijdens het mixen. Vonken voorkomenVeehouders kunnen verschillende maatregelen nemen om de risico’s op stalexplosies te beperken. Zo voorkomt het uitschakelen van elektrische apparatuur of een mat onder deze apparaten tijdens het mixen vonken in de mestkelder. Ook als er niet gemixt wordt, levert het uitvoeren van werkzaamheden als lassen, slijpen en uiers branden boven de mestkelder brand- of explosiegevaar op, zeker als er schuim op de mest staat. Vaker mixen kan het oplopen van methaanconcentraties voorkomen. Website boerveiligOp de website boerveilig.com staat een uitgebreid overzicht van maatregelen die veehouders kunnen nemen op het risico op mestexplosies te bepreken.
4 reacties
|
CLM waarschuwt: ‘Mestexplosies reëel gevaar’
![]() |
Methaanconcentraties in mestkelders kunnen zo hoog oplopen dat er een reëel gevaar ontstaat op explosies.
Dit concludeert CLM Onderzoek en Advies naar aanleiding van metingen in de praktijk. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en in samenwerking met Monteny Milieuadvies en Biont Research.
Meer methaan onder missiearme vloer
In de periode van mei tot en met december 2020 werden op twee melkveebedrijven 24 uur per dag de concentraties methaan gemeten op verschillende plekken in de mestkelders. Het ene bedrijf had een stal met een traditionele roostervloer, op het andere bedrijf lag een emissiearme vloer. Op het bedrijf met de emissiearme vloer werd in de mestkelder een gemiddelde methaanconcentratie gemeten van 1640 part per million (ppm). Op het bedrijf met de traditionele roostervloer was deze concentratie 16 ppm.
Oplopende concentratie bij mixen
Tijdens het mestmixen liep de concentratie onder de roostervloer op tot rond de 15.000 ppm en onder de emissiearme vloer tot rond de 24.000 ppm. Een gasmengsel kan ontploffen als het meer dan 44.000 ppm methaan bevat. Deze hoge methaanconcentraties zijn tijdens het onderzoek niet gemeten maar volgens de onderzoekers wel denkbaar. De variatie tussen verschillende meetpunten in de kelders was groot en de concentraties liepen snel op tijdens het mixen.
Mestschuim 80 procent methaan
De onderzoekers benadrukken dat de uitkomsten niet representatief zijn voor de verschillen tussen dichte en roostervloeren. Daarvoor was het aantal bedrijven te klein en waren de overige verschillen tussen de bedrijven te groot. Met name schuimvorming op de mest lijkt volgens de onderzoekers de kans op hoge methaanconcentraties te vergroten. Mestschuim bestaat voor 60 tot 80 procent uit methaan wat vrijkomt als de schuimbellen kapot gaan tijdens het mixen.
Vonken voorkomen
Veehouders kunnen verschillende maatregelen nemen om de risico’s op stalexplosies te beperken. Zo voorkomt het uitschakelen van elektrische apparatuur of een mat onder deze apparaten tijdens het mixen vonken in de mestkelder. Ook als er niet gemixt wordt, levert het uitvoeren van werkzaamheden als lassen, slijpen en uiers branden boven de mestkelder brand- of explosiegevaar op, zeker als er schuim op de mest staat. Vaker mixen kan het oplopen van methaanconcentraties voorkomen.
Website boerveilig
Op de website boerveilig.com staat een uitgebreid overzicht van maatregelen die veehouders kunnen nemen op het risico op mestexplosies te bepreken.
Reacties
Affakkelen is bij gesloten
in de jaren 90 was het
als je de mix /zuig putten
note realiseer je dat als de
REAGEER