maandag, 16 september, 2013 Onder grote belangstelling is afgelopen vrijdag de Belgische checklist voor DuurzaamheidsMonitor Melkveehouderij (DMM) voorgesteld. Met deze vrijwillige actielijst slaan Belgische boerenorganisaties Boerenbond, ABS en FWA de handen ineen met de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie en IKM om duurzaamheidsinitiatieven in de melkveehouderij in kaart te brengen. Zeven thema’sDe actielijst bevat 35 aanbevolen initiatieven om de bedrijfsvoering verder te verduurzamen. De lijst is samengesteld op basis van internationale tendensen, best beschikbare technieken en recent wetenschappelijk onderzoek. De duurzaamheidsintiatieven zijn ingedeeld in zeven groepen en omvatten de thema’s diergezondheid, dierwelzijn, energie, milieu, diervoeding, water en bodem en sociale duurzaamheid. Om de evolutie van duurzaamheid in de sector meetbaar te maken is het de bedoeling deze lijst te toetsen op bedrijven tijdens de driejaarlijkse IKM-controle. Elk jaar zal over de evolutie van de duurzaamheid in de melkveehouderij gerapporteerd worden. Twintig procent winstMet de DuurzaamheidsMonitor Melkveehouderij hoopt de sector nog meer vooruitgang te boeken op het niveau van duurzaamheid en dat meetbaar in kaart te brengen. Tussen 2000 en 2010 daalde de ecologische voetafdruk van de Vlaamse melkveehouderij al met 20 procent, zo blijkt uit een door de Vlaamse Overheid georganiseerde studie. De belangrijkste oorzaken daarvan zijn de daling van het aantal koeien voor dezelfde melkproductie, minder jongvee, minder kunstmest en minder mest, betere kwaliteit van ruwvoer en een hogere opbrengst en een verbeterde omzetting van voer in melk.
0 reacties
|
Belgische DuurzaamheidsMonitor Melkveehouderij voorgesteld
Onder grote belangstelling is afgelopen vrijdag de Belgische checklist voor DuurzaamheidsMonitor Melkveehouderij (DMM) voorgesteld.
Met deze vrijwillige actielijst slaan Belgische boerenorganisaties Boerenbond, ABS en FWA de handen ineen met de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie en IKM om duurzaamheidsinitiatieven in de melkveehouderij in kaart te brengen.
Zeven thema’s
De actielijst bevat 35 aanbevolen initiatieven om de bedrijfsvoering verder te verduurzamen. De lijst is samengesteld op basis van internationale tendensen, best beschikbare technieken en recent wetenschappelijk onderzoek. De duurzaamheidsintiatieven zijn ingedeeld in zeven groepen en omvatten de thema’s diergezondheid, dierwelzijn, energie, milieu, diervoeding, water en bodem en sociale duurzaamheid.
Om de evolutie van duurzaamheid in de sector meetbaar te maken is het de bedoeling deze lijst te toetsen op bedrijven tijdens de driejaarlijkse IKM-controle. Elk jaar zal over de evolutie van de duurzaamheid in de melkveehouderij gerapporteerd worden.
Twintig procent winst
Met de DuurzaamheidsMonitor Melkveehouderij hoopt de sector nog meer vooruitgang te boeken op het niveau van duurzaamheid en dat meetbaar in kaart te brengen. Tussen 2000 en 2010 daalde de ecologische voetafdruk van de Vlaamse melkveehouderij al met 20 procent, zo blijkt uit een door de Vlaamse Overheid georganiseerde studie. De belangrijkste oorzaken daarvan zijn de daling van het aantal koeien voor dezelfde melkproductie, minder jongvee, minder kunstmest en minder mest, betere kwaliteit van ruwvoer en een hogere opbrengst en een verbeterde omzetting van voer in melk.
REAGEER