dinsdag, 3 september, 2013 Het lijkt erop dat niet-genezende wittelijninfecties (NGWA) bij koeien een bacteriële oorzaak hebben. Dat blijk uit een onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren op 185 melkveebedrijven naar de risicofactoren voor NGWA. Het onderzoek werd gefinancierd door het Productschap Zuivel. Uit het onderzoek blijkt dat NGWA op maar liefst driekwart van de melkveebedrijven voorkomt. Bij NGWA is de witte lijn aangetast tot aan de lederhuid. Ondanks herhaalde standaardbehandeling treedt vaak geen herstel op. De aandoening veroorzaakt vaak langdurige kreupelheid en brengt daarmee schade toe aan het melkveebedrijf en de sector. In klauwhoorn van koeien met NGWA blijken bepaalde bacteriën vaker voor te komen dan in gezond klauwhoorn. Volgens dierenarts en specialist bij de GD Menno Holzhauer is die vondst opmerkelijk: 'Als bacteriën echt een rol zouden spelen, dan zou NGWA de eerste infectieuze hoornaandoening zijn. Ook bij de ziekte van Mortellaro en stinkpoot zijn bacteriën de veroorzakers, maar feitelijk zijn dit ontstekingen van de huid rondom de klauw en niet van het klauwhoorn zelf.' Multifactoriële aandoeningHet onderzoek geeft verder aanwijzingen dat er meerdere factoren zijn die het klauwprobleem in de hand werken. Op bedrijven waar koeien het jaarrond op stal staan en waar koeien recent een bvd-infectie doormaakten, komt vaker NGWA voor. 'Bvd ondermijnt de afweer van een koe, waardoor ze mogelijk vatbaarder wordt voor klauwaandoeningen', aldus Holzhauer. NGWA komt ook vaker voor op bedrijven met een automatisch mestschuifsysteem. Die kan de infectie versmeren of de klauw beschadigen. Veeteelt besteedde in het tweede augustusnummer uitgebreid aandacht aan het onderzoek dat de GD deed naar NGWA. Bekijk hier het artikel.
1 reactie
|
Bacteriën mogelijk oorzaak van niet-genezende wittelijninfecties
Het lijkt erop dat niet-genezende wittelijninfecties (NGWA) bij koeien een bacteriële oorzaak hebben.
Dat blijk uit een onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren op 185 melkveebedrijven naar de risicofactoren voor NGWA. Het onderzoek werd gefinancierd door het Productschap Zuivel.
Uit het onderzoek blijkt dat NGWA op maar liefst driekwart van de melkveebedrijven voorkomt. Bij NGWA is de witte lijn aangetast tot aan de lederhuid. Ondanks herhaalde standaardbehandeling treedt vaak geen herstel op. De aandoening veroorzaakt vaak langdurige kreupelheid en brengt daarmee schade toe aan het melkveebedrijf en de sector.
In klauwhoorn van koeien met NGWA blijken bepaalde bacteriën vaker voor te komen dan in gezond klauwhoorn. Volgens dierenarts en specialist bij de GD Menno Holzhauer is die vondst opmerkelijk: 'Als bacteriën echt een rol zouden spelen, dan zou NGWA de eerste infectieuze hoornaandoening zijn. Ook bij de ziekte van Mortellaro en stinkpoot zijn bacteriën de veroorzakers, maar feitelijk zijn dit ontstekingen van de huid rondom de klauw en niet van het klauwhoorn zelf.'
Multifactoriële aandoening
Het onderzoek geeft verder aanwijzingen dat er meerdere factoren zijn die het klauwprobleem in de hand werken. Op bedrijven waar koeien het jaarrond op stal staan en waar koeien recent een bvd-infectie doormaakten, komt vaker NGWA voor. 'Bvd ondermijnt de afweer van een koe, waardoor ze mogelijk vatbaarder wordt voor klauwaandoeningen', aldus Holzhauer.
NGWA komt ook vaker voor op bedrijven met een automatisch mestschuifsysteem. Die kan de infectie versmeren of de klauw beschadigen.
Veeteelt besteedde in het tweede augustusnummer uitgebreid aandacht aan het onderzoek dat de GD deed naar NGWA. Bekijk hier het artikel.
Reacties
dan moet je het met
REAGEER