Huisvesting

Meer groei en minder ziekte en stress bij duo gehuisveste kalveren

De combinatie van minder stress en een toename in groei zorgen voor een sterker en vitaler kalf
De combinatie van minder stress en een toename in groei zorgen voor een sterker en vitaler kalf

Kalveren per twee huisvesten zorgt voor een betere groei, een kleinere kans op ziekte en een vermindering van stress. Dat stelt Arjan Harbers, salesmanager bij kalverhuttenproducent CalfOTel.

Als kalveren in duo’s worden gehuisvest, neemt het aantal dieren met diarree volgens Harbers met twee derde af en vermindert het aantal longontstekingen met 50 procent. Dit is in tegenstelling met de heersende gedachte dat individueel huisvesten het besmettingsrisico verlaagt. Technisch adviseur rundvee Geert Hoflack van MSD kan de positieve veranderingen echter goed verklaren. ‘Een kalf dat goed groeit is een sterk en vitaal kalf. In combinatie met een verminderde ervaring van stress wordt het kalf minder snel ziek. Stress heeft namelijk een negatieve invloed op de weerstand en het immuunsysteem van het kalf’, vertelt hij.

Infectierisico bij twee kalveren verwaarloosbaar

Ook uit onderzoek van Alpuro Breeding, waarbij een vergelijking werd gemaakt tussen individueel en duogehuisveste kalveren, blijkt dat de in tweetallen gehouden dieren niet sneller ziek worden. ‘We zien dit ook terug in de praktijk waarbij veehouders kalveren al langere tijd in duo’s huisvesten’, stelt Harmen Endendijk, hoofd van de onderzoeksafdeling van Alpuro Breeding.

Zien eten doet eten

De toename in groei komt voort uit het sociale aspect. ‘Als kalveren samen worden gehuisvest, stimuleren ze elkaar om meer te drinken’, legt Endendijk uit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kalveren meer melk opnemen en sneller nieuw voer eten. ‘Zien eten doet eten’, vult Hoflack aan.  

In het oktobernummer van Veeteelt, dat eind vorige week is verschenen, is een uitgebreid achtergrondverhaal over huisvesten van kalveren in duo's.te lezen.