Huisvesting

Fotoserie: Serrestal geeft zuivelverwerkers nieuwe energie

serrestal
Familie Callemeyn-Deloddere bouwde afgelopen jaar een nieuwe serrestal

Baliehof is allesbehalve een traditioneel melkveebedrijf. Twee derde van de melk van de 120 koeien gaat naar de eigen hoeveverwerking. Maar ook aan de melkveetak wordt hard gewerkt. De robots in de nieuwe serrestal draaien nog maar een maand. Met veel enthousiasme kijken de eigenaren dan ook vooruit.

Wie hoevezuivel en Jabbeke zegt, zegt Baliehof. Sinds de Houtlandse Asche-kaas de tweede plek kreeg bij de World Cheese Awards, doet de bedrijfsnaam vaker een belletje rinkelen. Krista Stroo (59) en Luc Callemeyn (60) trekken er samen met hun dochter Sofie (28) en haar echtgenoot Matthias Deloddere (29) de kar. 

Wekelijks 1000 kilo kaas

Dat het niet om een klein hoevebedrijf gaat, staat vast. Wekelijks wordt er 16.000 liter melk tot kaas en verse zuivelproducten verwerkt. Dit gaat over wekelijks ongeveer 1000 kilo kaas, 5000 potjes verse zuivelproducten en desserts en 2000 flessen melk en karnemelk. ‘Dat is twee derde van de melk afkomstig van onze 120-koppige veestapel’, zegt Sofie. ‘Een derde van de melk gaat naar Milcobel.’ 

Op de hoeve is een grote winkel waar Sofie drie dagen in de week circa zeventig klanten per dag ontvangt. Ook op de wekelijkse markten van Brugge, Oostkamp en Aalter verkoopt Krista hun producten in een moderne marktwagen.

Nieuwe serrestal

De familie ziet de boerderij en de zuivelverwerking in theorie als twee verschillende bedrijven. In 2021 namen Sofie en Matthias de melkveetak over. Op termijn doen ze dat ook met de zuivelverwerking. Met z’n vieren is het werk goed verdeeld. ‘De mannen doen de koeien en de vrouwen de zuivel’, grijnst Sofie. ‘Maar natuurlijk springt iedereen bij waar nodig.’ 

Afgelopen jaar besloten de melkveehouders een nieuwe serrestal met twee nieuwe robots te bouwen voor een betere diergezondheid. In het februarinummer van Veeteelt verschijnt een reportage over Baliehof. Regine Foket maakte een fotoserie op het bedrijf.