Huisvesting

Fotoserie: Samen sterk door energie bundelen

Vloemans
Jan Vloemans (42) melkt in Weelde 143 koeien

Twee jaar geleden is melkveehouder Jan Vloemans uit Weelde samen met vijftien andere boeren gestart met energiecoöperatie Farmpower.

Momenteel telt de coöperatie 80 leden, waarvan 50 met een batterijsysteem.

Sterkere onderhandelingspositie

Farmpower verenigt de energievraag en -productie van de leden, waardoor de onderhandelingspositie tegenover grote energiebedrijven sterker wordt. ‘Met de oprichting van Farmpower willen we landbouwers samenbrengen om daar een gezamenlijk voordeel uit te halen’, vertelt Vloemans, die een melkveebedrijf heeft met 143 koeien en 90 stuks jongvee. ‘Als we als groep aankloppen bij energiebedrijven, staan ze meer open voor ons. Ons doel is om invloed te hebben op de energiemarkt. Samen staan we sterk.’

Zeventig procent zelfvoorzienend in energie

Zelf heeft Vloemans een jaarlijks stroomverbruik van 65.000 kilowattuur. Zijn bedrijf is voor 70 procent van de energie zelfvoorzienend. Op het dak van zijn melkveebedrijf liggen zonnepanelen van 65 kilowattpiek. Deze laden de batterijpakketten op met een totale opslagcapaciteit van 190 kilowattuur.

De volledige reportage lees je in het aprilnummer van Veeteelt. In deze serie foto’s, gemaakt door Regine Foket, zijn alvast verschillende beelden van het bedrijf te zien.