Huisvesting

Fotoserie: Nieuwe stal met slimme aanpassingen voor minder ammoniak

De familie Aarts bouwde een innovatieve emissiearme stal met 372 boxen (foto: Rob Fritsen)
De familie Aarts bouwde een innovatieve emissiearme stal met 372 boxen (foto: Rob Fritsen)

Twaalf jaar geleden startte de familie Aarts uit het Brabantse Asten-Heusden met het maken van schetsen voor de bouw van een nieuwe stal. Door steeds wijzigende wet- en regelgeving moesten ze hun plannen diverse keren uitstellen en aanpassen.

Vorig jaar kon de schop dan eindelijk in de grond.

Proefstal met 5,5 kg ammoniak

De nieuwe stal van vader Ton, moeder Jolanda en zonen Bas en Luuk Aarts heeft 372 boxen en is inmiddels enkele maanden in gebruik. In het ontwerp zijn diverse maatregelen en aanpassingen ingebouwd om de vorming van ammoniak te beperken tot 5,5 kg per koe. Hierdoor werd het mogelijk om binnen de vergunning voor meer koeien te bouwen. Het stalconcept staat met een proefstalstatus op de RAV-lijst.

Drie groepen, vier robots

Op dit moment bestaat de veestapel uit 270 koeien, waarvan er 240 aan de melk zijn. Daarnaast hebben de veehouders 190 stuks jongvee om nog wat verder door te kunnen groeien. De stal is ingedeeld in drie groepen van ongeveer 120 boxen met ruimte voor twee robots per groep. Op dit moment draaien er vier robots en de installatie van een vijfde robot is voor komende zomer voorzien. De eerste groep (met één robot) is de opstartgroep, daarna schuiven de koeien door naar de hoogproductieve groep met ongeveer 120 koeien. In de laatste groep lopen nu ruim 70 laagproductieve koeien op één robot. In deze groep komt straks de vijfde robot.

Foto en film

Bekijk de serie foto’s waarop fotograaf Harrie van Leeuwen de inventieve aanpassingen in de stal van de familie Aarts vastlegde. In een filmpje licht Bas Aarts de gemaakte keuzes toe.

Een uitgebreide reportage over het bedrijf van de familie Aarts is te lezen in het aprilnummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.