Huisvesting

Foto en video: met nieuwbouw naar 2000 koeien in Duitsland

In de nieuwe stal van Roel en Isabel van den Hengel is veel aandacht besteed aan koecomfort
In de nieuwe stal van Roel en Isabel van den Hengel is veel aandacht besteed aan koecomfort

Na jaren van continue groei nadert voor de Duitse melkveehouder Roel van den Hengel het moment om de bedrijfsstrategie aan te passen en in te zetten op het verder optimaliseren van de productie van zijn 2000 melkkoeien.

Overbezetting kost levensduur

De uit het Brabantse Oss afkomstige Roel van den Hengel kocht in 2005 een melkveebedrijf met 300 koeien en 400 hectare grond in Wermsdorf, tussen Leipzig en Dresden in het diepe zuidoosten van Duitsland. Grotendeels binnen de bestaande stallen breidde de ondernemer de melkveestapel geleidelijk uit naar 1200 koeien. Dit ging gepaard met een stevige overbezetting, wat ten koste ging van de technische resultaten. Zo lag het vervangingspercentage op circa 35 procent.

Blij met nieuwbouw

Blij is de veehouder dan ook met de nieuwbouw die onlangs is gerealiseerd. Hierin is veel aandacht geschonken aan comfort voor de koeien. Zo hebben de dieren alle ruimte en liggen ze in diepstrooiselboxen met een mengsel van kalk, water en stro. Het dak van de nieuwe stal is geïsoleerd en ventilatoren in de zijwand en een open nok van zes meter zorgen voor een snelle verversing van de stallucht. In de hete Duitse zomers is dit zeker geen overbodige luxe.

Doorgroeien naar 2000 koeien

Het aantal koeien is inmiddels uitgebreid tot 1700 en opschaling naar 2000 koeien is voorzien. De betere productieomstandigheden uiten zich onder andere in een duidelijke verlaging van het vervangingspercentage. Dat is gedaald tot circa 22 procent. Voor de komende jaren mikt de veehouder op een verdere verbetering van de efficiëntie van de melkproductie. Koecomfort en fokkerij spelen hierbij voor hem een belangrijke rol

Een uitgebreid verhaal over ‘Milchhof Kötitz’ is te lezen in het februarinummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.

In een video vertelt Roel van den Hengel over de ontwikkeling van het bedrijf.