donderdag, 24 oktober, 2013 Sinds een stage in de Verenigde Staten jaren geleden, ben ik een absolute voorstander van zand in de ligboxen. Op het stagebedrijf hadden koeien geen dikke hakken, gebruikten de koeien de boxen ook echt om te liggen en was het tankcelgetal structureel laag. De keerzijde werd me er ook duidelijk; werken met zand is arbeidsintensief en het zand in de mest kan voor problemen zorgen. Mechanisch scheiden van zand is duur en betekent een slijtageslag voor machines, terwijl het werken met diverse bezinkputten of een zogenoemde ‘sand-lane’ een aanslag is op het bouwblok. Van een echte opmars van zand in de ligboxen is er in West-Europa met al die roostervloeren dan ook nauwelijks sprake. Verwerken van mest met zand is lastigHelaas, zou ik willen zeggen, want dat zand profijt oplevert voor de koe en daardoor ook voor de veehouder, bewijzen de broers Boonstra. Al tien jaar ligt hun groot koppel op zand, zo vertellen ze in de Veeteeltuitgave van oktober. Zand levert er puike prestaties op en ondanks de koppelgrootte een erg laag uitvalspercentage. Afgelopen mpr-jaar stonden ze als topmelkers in de top vijf van de provincie Friesland. Het verwerken van mest met zand is niet eenvoudig, ervaarden de broers Boonstra, maar wie er in de stal loopt, ziet vooral de voordelen: koeien eten of liggen, een tussenvorm van verveeld lummelen aan het voerhek is er niet. Zand zorgt voor rust. Meer liggen zorgt voor betere klauwenDat raakt meteen het andere actueel thema: klauwgezondheid. Een koe die haar klauwen niet onnodig belast – lees: die voldoende ligt – heeft minder klauwaandoeningen. Prijzenswaardig zijn alle initiatieven om de klauwgezondheid van de Nederlandse veestapel op een hoger plan te brengen, omdat klauwproblemen in de top drie staan van belangrijkste afvoerredenen. Klauwgezondheid is, zoals dat mooi heet, een multifactorieel probleem. Voeding, fokkerij en hygiëne spelen elk een belangrijke rol. Natuurlijk is dat waar, maar de broers Boonstra bevestigden nogmaals mijn enthousiasme voor zand: een goede klauwgezondheid start met een goed ligbed.
2 reacties
|
Zand als oplossing voor klauwproblemen
Sinds een stage in de Verenigde Staten jaren geleden, ben ik een absolute voorstander van zand in de ligboxen. Op het stagebedrijf hadden koeien geen dikke hakken, gebruikten de koeien de boxen ook echt om te liggen en was het tankcelgetal structureel laag. De keerzijde werd me er ook duidelijk; werken met zand is arbeidsintensief en het zand in de mest kan voor problemen zorgen. Mechanisch scheiden van zand is duur en betekent een slijtageslag voor machines, terwijl het werken met diverse bezinkputten of een zogenoemde ‘sand-lane’ een aanslag is op het bouwblok. Van een echte opmars van zand in de ligboxen is er in West-Europa met al die roostervloeren dan ook nauwelijks sprake.
Verwerken van mest met zand is lastig
Helaas, zou ik willen zeggen, want dat zand profijt oplevert voor de koe en daardoor ook voor de veehouder, bewijzen de broers Boonstra. Al tien jaar ligt hun groot koppel op zand, zo vertellen ze in de Veeteeltuitgave van oktober. Zand levert er puike prestaties op en ondanks de koppelgrootte een erg laag uitvalspercentage. Afgelopen mpr-jaar stonden ze als topmelkers in de top vijf van de provincie Friesland. Het verwerken van mest met zand is niet eenvoudig, ervaarden de broers Boonstra, maar wie er in de stal loopt, ziet vooral de voordelen: koeien eten of liggen, een tussenvorm van verveeld lummelen aan het voerhek is er niet. Zand zorgt voor rust.
Meer liggen zorgt voor betere klauwen
Dat raakt meteen het andere actueel thema: klauwgezondheid. Een koe die haar klauwen niet onnodig belast – lees: die voldoende ligt – heeft minder klauwaandoeningen. Prijzenswaardig zijn alle initiatieven om de klauwgezondheid van de Nederlandse veestapel op een hoger plan te brengen, omdat klauwproblemen in de top drie staan van belangrijkste afvoerredenen. Klauwgezondheid is, zoals dat mooi heet, een multifactorieel probleem. Voeding, fokkerij en hygiëne spelen elk een belangrijke rol. Natuurlijk is dat waar, maar de broers Boonstra bevestigden nogmaals mijn enthousiasme voor zand: een goede klauwgezondheid start met een goed ligbed.
Reacties
Ik heb het artikel ook
Frans-Jan, dank voor je
REAGEER