Het onterechte vooroordeel over een luchtwasser


Open zijkanten van een meter in combinatie met een luchtwasser bij familie Spans
woensdag, 24 december, 2014

Toen ik begin december voor de reportage over een melkveestal met luchtwasser naar familie Spans in Sint Jansklooster reed, zat ik met een vooroordeel in auto. Ik verwachtte een potdichte stal aan te treffen waarbij van buiten niet te zien zou zijn of er nu koeien of varkens in gehuisvest waren.

Maar eenmaal op het erf uit mijn auto gestapt, stond ik direct oog in oog met een nieuwsgierige koe die vanuit de stal door een ruime opening in de zijwand naar buiten keek. Mijn eerste verbazing was een feit.

Vroeger opening van 25 centimeter

Eenmaal in gesprek met familie Spans kwam ik er al snel achter dat mijn totale beeld over de luchtwasser niet klopte. Weliswaar was de nok van de stal dicht om geen lucht boven in de stal te laten ontsnappen, maar aan beide zijkanten van de stal was er een opening van een meter. Familie Spans had ervoor gekozen om de openingen op ooghoogte te maken zodat zowel de koeien naar buiten kunnen kijken als ook de burgers een blik in de stal kunnen werpen.

Toegegeven, een opening van een meter is niet hetzelfde als diverse nieuwe stallen waar de zijkanten van het maaiveld tot de dakgoot open zijn. Maar ik moet ook terugdenken aan onze oude ligboxenstal die, zoals zoveel stallen van rond de start van de quotering, ventilatieopeningen van circa 25 centimeter hadden. En dan was er voor de koude dagen ook nog een klep aanwezig om de opening af te sluiten. Nee, potdicht was de stal van familie Spans dus zeker niet.

Meer reductie dan een vloer

Toen ik met familie Spans in gesprek was over de emissiereductie van de luchtwasser werd ik enthousiast over het systeem. Want ondanks de opening van een meter aan beide zijden, had de luchtwasser nog een grotere emissiereductie dan de meest effectieve emissiearme vloer. Daarmee is de luchtwasser dé oplossing voor bedrijven die grenzen aan Natura 2000-gebied en waar dus weinig emissie is toegestaan. En ook het argumenten van familie Spans dat de luchtwasser over tien jaar zeker nog werkt en dat je bij een luchtwasser geen concessies hoeft te doen voor dierwelzijn, vind ik sterk.

Dichte stallen onwenselijk

Op de terugweg ging ik bij mezelf te rade hoe het kwam dat ik een vooroordeel had over de luchtwasser. Omdat het een systeem is wat uit de intensieve veehouderij komt natuurlijk en daar zijn veel stallen nu eenmaal gesloten. Maar dat was niet het enige. Ik herinner me nog een bijeenkomst van de Duurzame Zuivelketen waar LTO en NZO benoemden dichte stallen onwenselijk te vinden. ‘Dichte stallen?’, vroeg ik. ‘Ja, stallen met een luchtwasser’, was het antwoord. Dat vooroordeel van LTO en NZO had ik dus overgenomen. Ook Skal stond niet van vreugde te springen toen biologische veehouder Spans meldde een luchtwasser te willen bouwen. Maar nadat ze zich in de plannen hadden verdiept, hebben ze toch groen licht gegeven. Waarschijnlijk waren ze hetzelfde vooroordeel aangedaan. Iedereen die dit vooroordeel ook heeft, zou ik willen adviseren een ligboxenstal met luchtwasser te bezoeken, of het filmpje over de luchtwasser op het bedrijf van familie Spans eens te bekijken. Was uw vooroordeel ook onterecht?Open zijkanten van een meter in combinatie met een luchtwasser bij familie Spans
woensdag, 24 december, 2014

Toen ik begin december voor de reportage over een melkveestal met luchtwasser naar familie Spans in Sint Jansklooster reed, zat ik met een vooroordeel in auto. Ik verwachtte een potdichte stal aan te treffen waarbij van buiten niet te zien zou zijn of er nu koeien of varkens in gehuisvest waren.

Maar eenmaal op het erf uit mijn auto gestapt, stond ik direct oog in oog met een nieuwsgierige koe die vanuit de stal door een ruime opening in de zijwand naar buiten keek. Mijn eerste verbazing was een feit.

Vroeger opening van 25 centimeter

Eenmaal in gesprek met familie Spans kwam ik er al snel achter dat mijn totale beeld over de luchtwasser niet klopte. Weliswaar was de nok van de stal dicht om geen lucht boven in de stal te laten ontsnappen, maar aan beide zijkanten van de stal was er een opening van een meter. Familie Spans had ervoor gekozen om de openingen op ooghoogte te maken zodat zowel de koeien naar buiten kunnen kijken als ook de burgers een blik in de stal kunnen werpen.

Toegegeven, een opening van een meter is niet hetzelfde als diverse nieuwe stallen waar de zijkanten van het maaiveld tot de dakgoot open zijn. Maar ik moet ook terugdenken aan onze oude ligboxenstal die, zoals zoveel stallen van rond de start van de quotering, ventilatieopeningen van circa 25 centimeter hadden. En dan was er voor de koude dagen ook nog een klep aanwezig om de opening af te sluiten. Nee, potdicht was de stal van familie Spans dus zeker niet.

Meer reductie dan een vloer

Toen ik met familie Spans in gesprek was over de emissiereductie van de luchtwasser werd ik enthousiast over het systeem. Want ondanks de opening van een meter aan beide zijden, had de luchtwasser nog een grotere emissiereductie dan de meest effectieve emissiearme vloer. Daarmee is de luchtwasser dé oplossing voor bedrijven die grenzen aan Natura 2000-gebied en waar dus weinig emissie is toegestaan. En ook het argumenten van familie Spans dat de luchtwasser over tien jaar zeker nog werkt en dat je bij een luchtwasser geen concessies hoeft te doen voor dierwelzijn, vind ik sterk.

Dichte stallen onwenselijk

Op de terugweg ging ik bij mezelf te rade hoe het kwam dat ik een vooroordeel had over de luchtwasser. Omdat het een systeem is wat uit de intensieve veehouderij komt natuurlijk en daar zijn veel stallen nu eenmaal gesloten. Maar dat was niet het enige. Ik herinner me nog een bijeenkomst van de Duurzame Zuivelketen waar LTO en NZO benoemden dichte stallen onwenselijk te vinden. ‘Dichte stallen?’, vroeg ik. ‘Ja, stallen met een luchtwasser’, was het antwoord. Dat vooroordeel van LTO en NZO had ik dus overgenomen. Ook Skal stond niet van vreugde te springen toen biologische veehouder Spans meldde een luchtwasser te willen bouwen. Maar nadat ze zich in de plannen hadden verdiept, hebben ze toch groen licht gegeven. Waarschijnlijk waren ze hetzelfde vooroordeel aangedaan. Iedereen die dit vooroordeel ook heeft, zou ik willen adviseren een ligboxenstal met luchtwasser te bezoeken, of het filmpje over de luchtwasser op het bedrijf van familie Spans eens te bekijken. Was uw vooroordeel ook onterecht?Reacties

NZO heeft haar mening al bijgesteld nadat ook zij zijn gewezen op het feit dat een luchtwasser in een melkveestal niet betekent dat het een dichte stal is. De stal van de familie Spans is meer open dan mijn stal uit 1989.

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.