Gras

Zwitserse weidepremie: ook in de winter een uitloop

Een uitloop in de winter is in Zwitserland verplicht voor boeren die in aanmerking willen komen voor een weidepremie
Een uitloop in de winter is in Zwitserland verplicht voor boeren die in aanmerking willen komen voor een weidepremie

Zwitserse melkveehouders die aanspraak willen maken op een weidepremie, moeten kun koeien van mei tot en met oktober 26 dagen per maand weiden. Ook moeten de koeien in de periode van november tot en met april de benen kunnen strekken in een uitloop.

Dat blijkt uit een inventarisatie van internetsite Schweizer Bauer.

Rantsoen met 70 procent weidegras

Zwitserse melkveehouders kunnen kiezen voor twee type weidepremies: een premie met de naam Weidebeitrag en een premie met de titel Raus (eruit). Bij de premie voor Weidebeitrag zijn de eisen het strengst en moeten koeien in de wintermaanden 22 dagen per maand in de uitloop kunnen zijn. Ook moet in de zomer 70 procent van het rantsoen uit weidegras bestaan.

400 vierkante meter per koe

De regels voor Raus worden per 2023 juist iets versoepeld. Dit jaar geldt nog dat in de zomermaanden 25 procent van de drogestofopname uit vers gras moet bestaan. Om grotere bedrijven te stimuleren koeien buiten te doen, vervalt deze eis en moeten koeien die buitenlopen minimaal 4 are (400 vierkante meter) per grootvee-eenheid (GVE) tot hun beschikking hebben. Deze nieuwe regelgeving maakt controle ook eenvoudiger.

De weidepremies worden per GVE vastgesteld. Bij de premies voor Weidebeitrag gaat het om 350 euro per GVE voor dieren ouder dan 160 dagen. Bij Raus gaat het om een bedrag van 190 euro per GVE.