Gras

Zomerkuilen met hoge vem en suiker, maar minder ruw eiwit

Net als de voorjaarskuilen bevatten de zomerkuilen van dit jaar bevatten veel energie en weinig eiwit
Net als de voorjaarskuilen bevatten de zomerkuilen van dit jaar veel energie en weinig eiwit

Uit de zomerkuiluitslagen van Eurofins Agro komt naar voren dat de vem-waarde met 908 boven het langjarige gemiddelde van 887 ligt. Ook het suikergehalte overstijgt met 113 g/kg het langjarig gemiddelde van 86 g/kg.

In de beoordeling zijn kuilen van de periode 15 juni tot en met 31 juli 2022 meegenomen. Volgens de analyse van Eurofins zet de positieve trend qua vem die te zien was in de voorjaarskuilen door in de zomerkuilen. 

Minder ruw eiwit

Het ruw eiwitgehalte ligt onder het langjarig gemiddelde van 155 g/kg. Met 145 g/kg komt de zomerkuil daar niet aan. Ook in de voorjaarskuilen waren de eiwitwaarden al laag.  Het dve valt in de zomerkuilen met 64 g/kg iets hoger uit dan het langjarige gemiddelde van 62 g/kg. De oeb is net als het ruw eiwit lager dan in het langjarig gemiddelde. Deze komt uit op 28 g/kg, 12 gram onder het langjarig gemiddelde van 40 g/kg.

Meer dve door energie

Eurofins verheldert in het persbericht dat door de extra energie in de pens meer onbestendig eiwit wordt omgezet in microbieel eiwit. Dat resulteert in meer dve, wat in een graskuilrijk rantsoen een positief effect kan hebben op de stikstofbenutting.

Goed verteerbaar en geconserveerd

De verteerbaarheid van de zomerkuil is hoger dan de voorjaarskuil, gezien het aandeel celwanden en de verteerbaarheid van de celwanden. Over het algemeen zag Eurofins goed geconserveerde kuilen met en gemiddelde drogestofgehalte van 49,7 procent en een pH van 4,9.