Gras

‘Weidevogels kunnen niet zonder boeren’

Wim van Ittersum wijst naar een opvliegende Grutto in zijn land
Wim van Ittersum wijst naar een opvliegende Grutto in zijn land

Er zaten dit voorjaar zomaar een kleine honderd nesten van weidevogels op de graslanden van Wim van Ittersum.

Op het land van de melkveehouder uit Mastenbroek werden beelden gemaakt voor de documentaire Grutto! die recent in de bioscoop in première ging. ‘Weidevogels kunnen niet zonder boeren’, aldus van Ittersum.

Plasdras en kruidenrijk grasland

Van Ittersum heeft ruim 100 hectare grond in gebruik en is ambassadeur binnen het FrieslandCampina-programma 'Beste beheerders van het platteland'. Hij legde onder meer een perceel plasdras aan en zaaide een aantal hectaren kruidenrijk grasland. Daar bleek de weidevogel veel baat bij te hebben.

‘Ik voel me verantwoordelijk voor het doorgeven van de weidevogel aan de volgende generatie. Daar is onze passie op gebaseerd. Maar aan het einde van het seizoen is het ook weer prima als het klaar is. Weidevogelbeheer doen we erbij, maar je doet het er niet zomaar even bij.’

Maaien met twee man op de trekker

Zo maait Van Ittersum de eerste snede altijd met twee man op de trekker waarbij een persoon speurt naar nesten of kuikens van weidevogels. Zijn er te veel nesten, dan stellen ze het maaien nog even uit. Komen ze onverwacht toch nog een nest tegen, dan maaien ze er omheen en gaan ze die pol later nog maaien en ophalen.

Uitdragen van weidevogelbeheer

Wim van Ittersum wil vooral uitdragen dat weidevogelbeheer prima op een modern melkveebedrijf kan. ‘Het vraagt een zekere mate van creativiteit, want je moet het management op sommige punten aanpassen. Maar dat kan ook in een gangbare bedrijfsvoering en met een hoge productie. En daarin zijn we niet uniek, honderden boeren doen dit zo en dat moeten we ook laten zien.'

Lees het hele verhaal van de familie van Ittersum in VeeteeltGRAS, dat deze week samen met Veeteelt in de brievenbus valt.