Gras

Voedingsonderzoek naar ontsloten gras als eiwitbron

Ontsloten gras bevat meer bestendige voedingsstoffen dan vers gras
Ontsloten gras bevat meer bestendige voedingsstoffen dan vers gras

Op Dairy Campus is een onderzoek gestart naar de toegevoegde waarde van ontsloten gras in gangbare Nederlandse melkveerantsoenen.

Ontsloten gras is een product uit grasraffinage, waarbij vers gemaaid gras uit elkaar wordt getrokken en geperst. De meeste onbestendige eiwitten, suikers en mineralen gaan met het grassap mee uit het gras. Het ontsloten gras dat overblijft, is beter verteerbaar en bevat meer bestendig eiwit.

Bestendiger grasproduct

Volgens Grassa, het grasraffinagebedrijf dat meewerkt aan het nieuwe onderzoek op Dairy Campus, is er met ontsloten gras een efficiëntieslag te behalen ten opzichte van vers gras. Veel voedingstoffen in vers gras worden niet benut en komen terug als stikstof-, fosfaat- of methaanuitstoot. ‘Doordat ontsloten gras bestendiger is, kan de emissie van stikstof en fosfaat met maar liefst 30 procent omlaag.’

Ruw eiwit in rantsoen omlaag

In het verleden is ook al onderzoek gedaan naar ontsloten gras in het rantsoen. Zo is in een Iers onderzoek gevonden dat het aandeel ruw eiwit in het rantsoen probleemloos omlaag kan bij de inzet van ontsloten gras. De reden dat er nu vervolgonderzoek op de Dairy Campus wordt gedaan, is dat rantsoenen in de vorige onderzoeken niet altijd representatief waren voor Nederlandse maatstaven. ‘Daarbij is de proefduur vaak te kort om doorslaggevend te zijn’, aldus Grassa. De eerste resultaten verwacht het circulaire bedrijf begin 2023 te hebben.