Gras

Video: drie eigen meststromen en gras bemesten via de Exos

Eind november wordt er nog dagelijks vers gras gemaaid voor het stalvoeren
Eind november wordt er nog dagelijks vers gras gemaaid voor het stalvoeren

Dankzij de gerichte inzet van de drie eigen meststromen in het grasland bespaarde Peter van Oosterhout dit jaar acht tot tien ton aan kunstmest.

De meststromen creëerde de melkveehouder uit Terheijden via de Lely Sphere. De dikke fractie met langzaam vrijkomende stikstof zette hij vroeg in op zijn grasland in het voorjaar. De kalirijke dunne fractie werd in de zomer gebruikt. Dankzij de diverse mestromen en de verminderde inzet van kunstmest werkt Van Oosterhout verder aan het steeds verder sluiten van de kringloop.

Maaien en bemesten in één werkgang

De derde meststof, de vloeibare ammoniummeststof (spuiwater) afkomstig van afzuiging uit de mestkelder, werd voor een deel op een bijzondere manier toegediend. Dat gebeurde via de Lely Exos, de autonoom rijdende maai-opraapcombinatie die Van Oosterhout sinds dit jaar test. Het verdelen van de ammoniummeststof gebeurde in dezelfde werkgang als het ophalen van het gras.

Veeteelt maakt een video bij Peter van Oosterhout. Daarin vertelt hij hoe hij zijn mest optimaal benut en hoe de Exos eind november dagelijks nog vers gras naar zijn stal brengt.