Gras

Video: al 25 jaar gras optimaal benutten met stalvoeren

In de video vertelt melkveehouder Gerard Palland hoe hij altijd gras van de hoogste kwaliteit kan voeren
In de video vertelt melkveehouder Gerard Palland hoe hij altijd gras van de hoogste kwaliteit kan voeren

Een van de manieren om eigen land efficiënt te gebruiken is door te stalvoeren. Melkveehouder Gerard Palland uit Grafhorst stemt zijn hele management af op stalvoeren, zodat de koeien al 25 jaar lang elke dag mooi gras in de stal krijgen.

In deze video legt Palland samen met Harmen van der Sluis, accountmanager bij Barenbrug, uit wat de voordelen zijn van stalvoeren. Daarbij staan ze ook stil bij het management, want elke dag kwaliteitsgras voeren op stal lukt niet zomaar.

Verschillende groeitrappen

Palland kuilt elke twee weken een kleine snede in, zodat het gras in allerlei verschillende groeistadia is. ‘Op die manier is er elke dag wel een wagen gras te halen die de juiste kwaliteit heeft en smakelijk is’, vertelt de veehouder. Doordat ze veel van het machinewerk zelf kunnen doen, is vaak kuilen en bemesten geen probleem.

Al 25 jaar stalvoeren

Met stalvoeren wil Palland zijn 32 hectare zo efficiënt mogelijk benutten. ‘We hebben 70 melkkoeien, wat betekent dat we niet ruim in eigen ruwvoer zitten. 25 jaar geleden begonnen we met stalvoeren omdat de ruwvoervoorraad op was in het voorjaar. Mijn vader kwam er toen achter dat je daar goed van kunt melken – we zijn er daarna niet meer van af gestapt.’