Gras

Promotieonderzoek Weiden en gezondheid zoekt deelnemers

Het project Weiden en gezondheid heeft als doel de gezondheid van weidende koeien te optimaliseren
Het project Weiden en gezondheid heeft als doel de gezondheid van weidende koeien te optimaliseren

Hoe gezond is weidegang eigenlijk voor de koe? Die vraag staat centraal in het promotieonderzoek Gezond Weiden dat Aeres Hogeschool Dronten start en waarvoor deelnemers worden gezocht.

‘We willen in kaart brengen welke effecten weidegang heeft op de gezondheid van koeien. Dan moet je denken aan klauw- en uiergezondheid, maar ook het effect van hittestress of voedingsgerelateerde gezondheidseffecten. Het doel is de gezondheid van weidende koeien te optimaliseren’, vertelt projectleider Agnes van den Pol, lector Grasland en Beweiding aan Aeres Hogeschool.

Inzicht in gezondheid van de veestapel

Het is een praktijkgericht onderzoek. Daarom wordt gezocht naar 80 veehouders die hun koeien weiden en ervoor open staan om data te delen. Deelnemers krijgen onder meer inzicht in de gezondheid van de veestapel via informatie van tankmelkoverzichten voor uier- en klauwgezondheid, maar ook leren ze of de koeien blootgesteld zijn aan worminfecties. Ook via interviews zal informatie verzameld worden. ‘Uiteindelijk willen we werken aan een adviesmodel dat melkveehouders helpt om beslissingen te nemen in het weidemanagement op hun bedrijf’, aldus Van den Pol.

Het onderzoeksproject Gezond Weiden is een samenwerkingsverband tussen vele partners. Op dit moment werken Aeres Hogeschool Dronten, Barenbrug, Royal GD, LTO Nederland, Stichting Stimuland, Veerkracht, Wageningen University en Research en een aantal melkveebedrijven mee aan het project.

Geïnteresseerden kunnen zich via deze link aanmelden.