Gras

Podcast: Gras na de droogte en luzerne voeren in Canada

Met een triplemaaier wordt de luzerne in Canada gemaaid
Met een triplemaaier wordt de luzerne in Canada gemaaid

De grasgroei staat al twee maanden stil door de droogte. De vierde snede is mislukt, van serieuze weidegang is op veel plaatsen nauwelijks sprake.

Maar wat gebeurt er straks als het toch een keer gaat regenen? Hoe herstelt het gras en hoe snel kan er weer gemaaid of geweid worden? Het zijn vragen waarop redacteuren Florus Pellikaan en Jaap van der Knaap antwoord proberen te krijgen in de vijfde VeeteeltGRAS-podcast van dit seizoen.

Nog twee snedes mogelijk

De redacteuren bellen met ruwvoerspecialist Arie van der Wal van Agrifirm. Hij verwacht dat er nog wel twee kleine snedes gras mogelijk zijn als het snel gaat regenen. De bodemtemperatuur is hoog en er zijn nog veel voedingstoffen beschikbaar, zo leren de redacteuren. 

‘Hay in a day’

Vanuit Canada komt een grasbericht van René Strik. Of beter gezegd, een bericht over luzerne. De melkveehouder uit Ontario emigreerde twaalf jaar geleden en heeft geprobeerd gras te telen, maar dat bleek vanwege de hoge temperaturen en droogte geen succes. Ondanks dat er in Europa ook steeds meer droge periodes zijn, twijfelt René of luzerne ook hier zo succesvol kan zijn. Florus en Jaap verbazen zich over het hoge eiwit in luzerne en leren een nieuw term: ‘hay in a day’.

Wil je meer weten? Klik dan hier om de nieuwe VeeteeltGRAS-podcast te beluisteren.