Gras

Minder lachgas van weidende koeien

Weiden van koeien zorgt voor een lagere uitstoot van lachgas
Weiden van koeien zorgt voor een lagere uitstoot van lachgas

Weidende koeien stoten veel minder lachgas uit dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat stellen onderzoekers uit Zwitserland naar aanleiding van praktijkonderzoek waarover Schweizer Bauer schrijft op haar website.

Gedateerd onderzoek

Volgens de onderzoekers van het instituut Agroscope is de landbouw verantwoordelijk voor twee derde van de uitstoot van lachgas in Zwitserland. Vooral koeien zouden een belangrijke rol spelen, maar de onderzoekers stellen dat deze conclusie vooral gebaseerd was op oudere en vooral ook buitenlandse studies. Daarom werd er een nieuw onderzoek gestart waarbij de uitstoot van broeigasgassen in het land bij weidende koeien werd gemeten met geavanceerde meetapparatuur.

Droge periodes, minder emissie

Volgens de eerste resultaten van het inmiddels twee jaar durende onderzoek zijn weidende koeien hooguit voor 5 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van lachgas. Dat is volgens de onderzoekers aanmerkelijk minder dan waar nu van wordt uitgegaan. De hoeveelheid lachgas die weidende koeien uitscheiden hangt volgens de onderzoekers mede af van de bodem en de vochtigheid. In periodes van droogte lagen de emissies lager dan in natte periodes.

De Zwitserse onderzoekers maakten ook een video (Duitstalig) waarin ze hun geavanceerde meetapparatuur tonen.