Gras

Melk van kruidenrijk grasland gezonder voor de mens

Omega-3-vetzuren beschermen onder andere tegen hart- en vaatziekten
Omega-3-vetzuren beschermen onder andere tegen hart- en vaatziekten

Melk van koeien die worden geweid op kruidenrijk grasland  bevat meer – voor de mens gezonde - omega-3-vetzuren dan melk van koeien die weiden op grasklaver. Ook zijn de omega-6- en omega-3-vetzuren in de melk van kruidenrijk grasland beter in balans.  

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Kiel en de Universiteit van Newcastle. Ze onderzochten wat het effect van beweiding op soortenrijk grasland is op de melkkwaliteit.

Vijftien procent meer gezonde vetzuren

Uit de analyses van melkmonsters van Jerseykoeien kwam naar voren dat koeien die grazen op grasklaver 70 procent meer gezonde omega-3-vetzuren in de melk hebben zitten dan koeien die kuilvoer krijgen. Worden de koeien op kruidenrijk grasland geweid, dan neemt de hoeveelheid omega-3-vetzuren nog eens met 15 procent toe.

Betere balans zorgt voor betere benutting

Melk van koeien die grazen op soortenrijk grasland bevat niet alleen een hoger gehalte aan omega-3-vetzuren, ook de verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren is in deze melk beter in balans. Deze balans is belangrijk, omdat bij een overschot aan omega-6-vetzuren, de omega-3-vetzuren niet door het menselijk lichaam opgenomen kunnen worden. Melk van koeien die kuilvoer krijgen, bevat relatief veel meer omega-6-vetzuren dan weidemelk. De verhouding tussen omega-6 en omega-3 is in deze melk  2,5 : 1. Bij koeien die grazen op grasklaver ligt het aandeel omega-6-vetzuren met een verhouding van 1,2 : 1 een stuk lager. Na grazen op kruidenrijk grasland daalt het aandeel omega-6-vetzuren nog iets verder tot een verhouding van 1,1 : 1.

Gezonde vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn volgens het Voedingscentrum positief voor de gezondheid van de mens. Ze beschermen onder andere tegen hart- en vaatziekten, verlagen de bloeddruk en dragen bij aan een normale groei en ontwikkeling van kinderen.