Gras

Lat eco-activiteit weidegang ligt dit weideseizoen hoger

In de vernieuwde eco-activiteit weidegang is de keuze minimaal 1500 uur of minimaal 2500 uur weiden
In de vernieuwde eco-activiteit weidegang is de keuze minimaal 1500 uur of minimaal 2500 uur weiden

Weidegang mee laten tellen voor de eco-regeling gaat vanaf dit jaar volgens een ander systeem. In plaats van overdag- of dag en nachtbeweiding wordt de regeling nu opgesplitst in 1500 of 2500 uur beweiding.

De eco-activiteit weidegang valt daarmee in twee categorieën: bedrijven die minimaal 1500 of minimaal 2500 uren weidegang halen. De eerste variant (1500 uur) levert 8 punten op in de eco-regeling. Hierbij geldt dat er een maximum van 5 melkgevende koeien per hectare beweidbare huiskavel mogen weiden. De tweede variant levert 11 punten op, en heeft een maximum van 2,5 melkgevende koeien per hectare beweidbare huiskavel. 

Registreren op weidekalender van Qlip

Voor beide varianten geldt dat er uiterlijk 15 mei dit jaar gestart moet worden met weiden. De weide-uren moeten vervolgens geregistreerd worden in een digitale weidekalender van Qlip. Voor 15 oktober moet de 1500 of 2500 uur weidegang behaald zijn. Ook de premie verandert: ten opzichte van 2023 gaat de waarde van de eco-activiteit met twee euro per hectare omhoog naar 45 euro. De kosten om deel te nemen aan het certificeringschema zijn 179 euro.

Minder toegankelijk

Met de nieuwe regeling wordt het minder toegankelijk om deel te nemen, verwacht Linda Koersen, agrarisch bedrijfskundig adviseur bij Alfa accountants en adviseurs. ‘Vorig jaar was het voor deelname aan de eco-activiteit genoeg om de weidekalender van de melkfabriek bij te houden. De voorwaarden kwamen overeen met die van de weidepremie van de melkfabriek’, vertelt Koersen op de website van Alfa.

Instapeis lastig te halen

Het wordt volgens haar ook lastiger om aan brons, zilver of goud te komen in de eco-regeling. ‘In 2023 was het dankzij de eco-activiteit verlengde weidegang voor veel melkveehouders mogelijk om aan de instapeis van de ecoregeling te voldoen. Of om hoger te komen, in de categorie zilver of goud. In 2024 zal dit anders zijn, de punten voor weidegang zullen door veel melkveehouders gemist worden’, verwacht Koersen.

De algemene voorwaarden voor de nieuwe regeling zijn door Stichting Weidegang opgesteld en hier terug te vinden